DGNEWS.EU

Иво Димов: Вменяват на общините ангажименти без финансово обезпечение

Иво Димов: Вменяват на общините ангажименти без финансово обезпечение
Oct 12
14:36 2017

„От много години за съжаление само си говорим за децентрализацията. Вменяват се на общините много ангажименти без да се обезпечават финансово. Тези ангажименти свиват до голяма степен финансовия ресурс и ние трябва да сме магьосници, за да изпълняваме всичко, което ни е вменено. Искрено се надявам един ден финансовата децентрализация наистина да се случи“. Това коментира кметът на Димитровград и зам.-председател на УС на НСОРБ Иво Димов след срещата си с президента Румен Радев.

Вчера градоначалникът взе участие в среща между държавния глава и управителния съвет на НСОРБ, на която бяха обсъдени въпроси свързани с необходимостта от финансова децентрализация на общините и растящият дисбаланс между законовите правомощия и ресурсите за тяхното отговорно упражняване. В разговорите президентът Румен Радев е поел ангажимент поне веднъж годишно да прави организира среща с местните власти, изпълнителната и законодателната власт.

При завръщането си от срещата Иво Димов коментира, че едва 4 процента от общите данъци влизат в общините, докато в други страни този процент е около 25. Това различие ограничава силно финансовите възможности на българските общини и като пример той посочи общинските и републиканската пътни мрежи в община Димитровград. „И двете мрежи са почти еднакви като площ, но републиканската се финансира непрекъснато, а с общинската за съжаление, виждате какво се случва. Общото между кметовете и президентът, е че и той и ние сме избрани мажоритарно и хората търсят решение за проблемите си от нас“, подчерта Димов. Припомняме, че наскоро кметът на Димитровград поиска преразглеждане на стандартите за социални услуги, които дърпат сериозен ресурс от общинските бюджети.

Димов съобщи още, че държавния глава е поел ангажимент при приемане на закони свързани с местната власт да ги съгласува с НСОРБ. По време на срещата президентът Радев е изразил още желание да посети Димитровград при първия подходящ повод, като е поднесъл извинения, че не е успял да направи това за 70-ата годишнина на града на 2 септември т.г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?