DGNEWS.EU

Нова статуетка връчват на наградите „Любимец 13”, Иван Андонов с приз

Нова статуетка връчват на наградите „Любимец 13”, Иван Андонов с приз
Цвятко Сиромахов
Oct 12
12:00 2017

Нова статуетка ще има третото издание на Националните награди за актьорско майсторство „Любимец 13“ в Димитровград. Както вече писахме отличията ще бъдат връчени на церемония на 17 октомври, когато е рожденият ден на актьора Апостол Карамитев, патрон на димитровградския театър. Автор на новата статуетка е скулпторът Цвятко Сиромахов. Тя е изработена от месинг и съчетава в себе си лика на 40-годишния Апостол Карамитев както и символи като сърце, колона и театрална сцена, показващи актьор в развитие, обясни Сиромахов.Височината на статуетката е 29 см, а теглото й 900 грама. Най-трудното за изработване и е бил лика на Апостол Карамитев на площ от 3 сантиметра, сподели на пресконференция днес творецът.  

Друга новина оповестена пред медиите днес от зам.-кмета на Димитровград Яшо Минков бе, че тазгодишната национална награда „Любимец 13” легенда на българския театър и кино ще получи посмъртно именития български филмов деец Иван Андонов. Той е режисьор на знаменити български филми като „Дами канят“, „Опасен чар“, „Вчера“ и „Адио, Рио“, и познат с ролите си във филмите „На малкия остров“, „Отклонение“ и „Иван Кондарев“ и др. В последните години на своя живот той се е занимавал с живопис и открива над дузина свои изложби. Големият режисьор почина през 2011 г.

Минков определи изборът му за наградата като изключително подходящ предвид надслова на тазгодишните награди „Многоликият актьор”. Освен Иван Андонов в церемонията следващия вторник ще бъдат отличени още петима български театрали. Имената на носителите на наградите „Другото лице на актьора „Любимец 13” ще станат ясни вечерта на самия спектакъл.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?