DGNEWS.EU

Димитровград модернизира цялото си улично осветление за 1 млн. лв.

Димитровград модернизира цялото си улично осветление за 1 млн. лв.
Наша репортерска проверка показа как са осветени улиците и тротоарите в момента.
Oct 12
09:39 2017

При почти нулев интерес премина вчерашното обществено обсъждане на проекта за модернизация на уличното осветление в Димитровград. Както бе съобщено по-рано за осъществяване на проекта общината има намерение да изтегли инвестиционен кредит в размер до 1 млн.лв.

„За съжаление обществените обсъждания не предизвикват особен интерес и после се задават излишни въпроси. Надявам се един ден в залата да има достатъчно хора, които да обсъждат тук касаещите ги въпроси“, коментира празната зала кметът Иво Димов.

В началото на срещата той разясни, че що се касае до този проект, единствената възможност за финансирането му е чрез инвестиционен кредит.  Така изграждането на новата система може да започне още през 2018 година. Димов съобщи също, че според представени справки средните разходи за поддръжка и консумативи на сега действащото осветление в периода 2014-2016 година възлизат на 58 600 лв., а средните разходи за ел. енергия са над 200 000 лв.

Данни за новата система и за състоянието на сега действащата даде представителят на фирмата изпълнител на проекта Тервел Златев. Той съобщи, че според проведени в продължение на една година проучвания в момента на територията на Димитровград има 2759 осветителни тела снабдени с натриеви лампи, които са силно амортизирана имат ниско светлоотдаване и голям разход на ел.енергия. Освен това досегашната система позволява лесно свързване към нея и евентуални кражби на ел. енергия, които трудно могат да бъдат установени.

В проекта се предвижда всички осветителни тела в града да се заменят с нови LED лампи с дълъг живот, високо светлоотдаване и ниска консумация. Те ще бъдат управлявани от иновативна мониторинг система, която ще се следи онлайн постоянно. Всяко едно от таблата ще разполага с контролер, разширен номер и електромер. При наличие на проблеми, повреди или кражби на ел.енергия в дадени участъци системата ще подава веднага сигнал и те ще могат да се отстранят своевременно.

Благодарение на електромерите администрацията ще може да следи редовно консумацията на ел.енергия и да сравнява данните с тези на електроразпределителното дружество. Златев съобщи също, че предвид постоянно нарастващите цени на тока, новата система ще сведе разходите с почти 50 процента. Освен това за спестени въглеродни емисии общината ще получи бели сертификати, които ще станат дълготраен актив и могат да бъдат изтъргувани в подходящ момент.

Иво Димов съобщи, че до септември тази година уличното осветление в града е обслужвано от фирма, с която общината е имала 15-годишен договор. Според този договор общината е превеждала всеки месец сумата от 1800 лв. От септември договорът е прекратен и поддръжката се осъществява от общинско предприятие „Благоустрояване“. „Малко по-малко ще започнем да изпълняваме всички функции през общинското предприятие. Може би ще има временни затруднения докато се навлезе в материята, за което призовавам за малко толерантност и търпение при отстраняването на повредите.“ Предстои разглеждане на проекта и в Общинския съвет.

Припомняме, че последното голямо обновление на уличното осветление стана при кметуването на Димитър Хаджииванов. Тогава за новото осветление общината похарчи близо 800 000 лв. Наша репортерска проверка показа как са осветени улиците и тротоарите в момента.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?