DGNEWS.EU

Липсата на кадри все по-сериозен проблем за Хасковска област

Липсата на кадри все по-сериозен проблем за Хасковска област
Oct 11
16:48 2017

„Приоритет за правителството през този мандат е образованието, а професионалното обучение е един от основните елементи на българската образователна система. За съжаление, през последните десетилетия, именно професионалното образование „изостана“ от динамичните процеси на развитие на икономиката. И в момента има производства, за които няма квалифицирани кадри. Проблем, който става все по-сериозен за Хасковска област“. Това заяви на днешния форум зам.-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова. Тя сподели, че бизнесът на Хасковска област е търсил съдействие от областния управител Станислав Дечев за решаване на проблема. „Сега виждам, че и правителството и бизнеса, вече вървим по една писта и фактът, че днес сме тук, за мен означава, че има решение, и то е съвсем реалистично“, обобщи д-р Здравкова.

На днешната среща представители на дирекция „Професионално обучение и образование” в МОН представиха основните предложения за концептуален документ, който да регламентира професионалното образование в България. Те отчетоха, че нараства интересът към дуалното образование и през тази учебна година тези паралелки са значително повече от предишни години. Лекторите изтъкнаха, че сътрудничеството между бизнеса и професионалните училища е налице, но трябва да се работи за устойчивост на системата за дуално образование. Освен това вече са направени и първите стъпки за насочване на учениците към специалности с текущ или очакван недостиг на кадри в бъдеще.

Те подчертаха, че усилията са българското професионално образование и обучение да станат привлекателни за младите хора, това е и една от основните европейски идеи за обезпечаване на пазара на труда. В срещата освен представители на МОН, участваха представители на РУО от областите Хасково, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Смолян, директори на професионални гимназии, преподаватели, работодатели, социални партньори, специалисти в системата на професионалното обучение и др.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?