DGNEWS.EU

Иво Димов обсъжда с президента финансовите проблеми на общините

Иво Димов обсъжда с президента финансовите проблеми на общините
Oct 11
10:52 2017

В двустранна среща между президента на България Румен Радев и Управителния съвет на НСОРБ ще участва кметът на община Димитровград Иво Димов, съобщиха от пресслужбата на кметската администрация. Градоначалникът, който е в момента е зам.-председател на НСОРБ ще разговаря с държавния глава за необходимостта от финансова децентрализация на общините и растящият дисбаланс между законовите правомощия и ресурсите за тяхното отговорно упражняване.

Тези два въпроса концентрират в себе си проблемите в развитието на българските села и градове. Същността на финансовата децентрализация е да доближи максимално публичното управление до хората. Един от най-ярките примери за законово вменен ангажимент на общините без финансов ресурс е изграждането и поддържането на общинските пътища, както и предоставянето на услуги по силата на над 100 нормативни акта, възложени от държавата на общините без съответния финансов ресурс. Така ежегодно общините генерират финансов дефецит в порядъка на 150-200 млн. лева.

Вторият въпрос, който ще обсъждат кметовете с президента Радев е проблема с увеличаващите се регионални различия, което води до обезлюдяването на цели райони и населени места в страната. Чрез предстоящите разговори се очаква развитие на полезно партньорство между сдружението на общините и президентската институция, посочват в прессъобщението на кметската администрация..

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?