DGNEWS.EU

Село Добрич домакин на национален фолклорен фестивал

Село Добрич домакин на национален фолклорен фестивал
Oct 11
09:10 2017

На трети национален фолклорен фестивал „С вяра в доброто и надежда в бъдещето“ ще е домакин село Добрич в събота, 14 октомври. Програмата започва в 9:00 часа, когато на сцената в читалищния салон ще се представят самодейците от добричкото читалище. Началото на конкурсната програма е определено за 9:30 часа. Участниците в нея ще бъдат разпределени в 5 категории: групи представящи народни предания, легенди и обичаи; групи за изворен фолклор; групи за обработен фолклор; индивидуални изпълнители и танцови групи, клубове и ансамбли. Те ще мерят сили във възрастовите до и над 18 години. Индивидуалните изпълнители ще се състезават в групи от 6 до 12 години, от 13 до 18 години и пълнолетни.

Уменията на участниците ще оценява жури от специалисти, като най добрите от всяка категория и възрастова група ще бъдат отличени със златни, сребърни и бронзови медали. Ще се присъждат и специални награди за най-малък и най-възрастен участник и специална награда за цялостно представяне. 

Фестивалът  се организира за шести пореден път от читалище  „Нов път 2011“ и Община Димитровград, като от три години е със статута на национален. Празникът е посветен на Свети Иван Рилски, а целта му е да запази и популяризира българското народно творчество и да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност и насърчаване приемствеността от младото поколение.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?