DGNEWS.EU

Професионалната гимназия без дуално обучение, но с препълнени паралелки

Професионалната гимназия без дуално обучение, но с препълнени паралелки
Oct 10
15:34 2017

Без дуално обучение и заявени от бизнеса специалности започна тази учебна година единствената в Димитровград Професионална гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Училището не успя да направи прием за специалността „Оперативен счетоводител”, както и за единствената дуална паралелка „Химик – технолог”, заявена от димитровградския торов завод „Неохим”. Гимназията не набра и необходимия брой ученици за професията “Моделиер технолог на кожено-галантерийни изделия”, която бе по заявка на водещия производител на дамски чанти и кожени аксесоари „Пролет” – Димитровград. Така най-големите индустриални предприятия и фирми износителки в общината, осигурили стипендии, платени стажове и работа за успешно завършилите, няма да разчитат на подготвени кадри по тези професии от гимназията. Фабриката за чанти „Пролет” е първата, която миналата година изплати финансови стимули на гимназистите за практиката им в предприятието. Отделно компанията гарантира отлични условия за обучение в новия си учебен център по професията „моделиер технолог”.

Това лято няколко димитровградски фирми, с които гимназията си партнира от години, са заплатили на учениците пък летните им стажове. „Всички работодатели останаха изключително доволни от работата на нашите възпитаници по време на стажовете, и следващата година ще ги чакат отново”, сподели директорът на ПГ „Проф. д-р Ас. Златаров” Румяна Монева. Тя съобщи че въпреки нереализираните паралелки, за първа година гимназията е осъществила прием по заявени от бизнеса нови специалности като „Промишлена електроника” и „Графичен дизайн”, както и по „Телекомуникационни системи”. В момента двете паралелки с осмокласници са препълнени. В тях учат по 31 ученици, вместо максималните 26 по норматив. Реално гимназията е можела да разкрие и трета паралелка след 7-ми клас. Причината това да не стане е, че седмокласниците масово са изчаквали резултатите от трето класиране, за да се запишат в желаните специалности и училища. В същото време част от заявените специалности, вкл. и тези от бизнеса, са били закрити административно още след първо класиране заради малкия брой записани. Така на практика паралелките са отпаднали преди окончателното решение на децата какво и къде да учат. 

„При нас реално интересът се повиши след второ класиране, а при третото вече имахме желаещи над допустимото. Оказа се, че има ученици, които са били в чужбина и са пристигнали със семействата си преди началото на учебната година. Те са избрали нашето училище заради професиите и ние нямаме право да ги връщаме, затова се наложи да искаме разрешение да ги запишем. ”, коментира директорът на ПГ„Проф. д-р Ас. Златаров”. В момента училището си партнира с близо 30 работодатели, като с част от тях вече договаря целодневна производствена практика с осигурен безплатен транспорт и обяд, уточни Румяна Монева.

Тя подчерта, че голяма част от изучаваните професии в гимназията са актуални и се припокриват със специалности от техническите университети във Варна, Габрово, София и Пловдив. Две поредни години ученици на гимназията печелят първо място в националното средношколско състезание „Енергетиката и ние” и правото да станат студенти без приемен изпит. От тази година се провеждат и общи лабораторни занятия с преподаватели от катедрите „Електроенергетика” на ВТУ и на СТУ, и катедра „Електрообзавеждане на производството” на ГТУ.

Разкриването на новите специалностите ПГ „Проф. Ас. Златаров” от тази учебна година е довело до назначаването на петима нови преподаватели, с които педагогическия персонал е нараснал до 31 души. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?