DGNEWS.EU

Христо Стоянов от Димитровград: За програмист човек се учи цял живот

Христо Стоянов от Димитровград: За програмист човек се учи цял живот
Oct 07
13:33 2017

Първият курс по основи на програмирането стартира в Димитровград днес. Читалнята на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ се препълни с желаещи за безплатното обучение в областта на информационните технологии. В началото на урока ръководителя на курса Христо Стоянов подари на библиотеката книгата на Люк Уелинг и Лаура Томсън „Разработване на проекти за Web с PHP и MySQL”, от която първо започнал да учи програмиране. Дарението прие главния библиотекар Валентина Терзиева, която не скри радостта си, че след почти едногодишна подготовка курсът вече е факт.

27-годишният димитровградчанин Христо Стоянов е топ студент в Софтуерния университет. В родния си град е учил в ОУ „Климент Охридски“, а след закриването му в ОУ „Никола Вапцаров“. Завършил е хасковския Техникум по автотранспорт, след което и ВТУ „Тодор Каблешков“. Паралелно започва да учи програмиране към което все повече хора проявяват интерес.

„Програмирането ме привлече с това, че мога да накарам компютъра да изписва каквото поискам, а щом мога това, значи мога всичко“, казва димитровградчнинът. „Надявам се интересът към програмирането да не е само заради прословутите високи заплати в IT сектора. Високите заплати идват след натрупване на много знания и опит, за което трябва много време. За да стане човек добър програмист се изисква силна мотивация и желание за много и непрекъснато учене. Професията се учи цял живот“, споделя Христо Стоянов. Той отчита факта, че много от младите хора напускат България и търсят работа в чужбина. По негови наблюдения обаче в последно време сектора се разраства много в страната и все повече хора остават да търсят реализация тук.

За хората започващи днес обучението си в курса ръководителят разказа, че са на различна възраст и упражняват разнообразни професии. Обучението е безплатно, но участващите във финалния изпит ще трябва да заплатят такса. Получилите оценка над 5 на изпита ще получат сертификат за завършено обучение. 

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?