DGNEWS.EU

Откриха юбилейна изложба в памет на художника Панчо Панев

Откриха юбилейна изложба в памет на художника Панчо Панев
Oct 05
08:47 2017

Юбилейна изложба в памет на художника Панчо Панев бе открита снощи в изложбена зала „Асен Крайшников“ на Клуба на дейците на културата. Експозицията е посветена на 80-годишнината на твореца, които той щеше да навърши през април. Изложбата представя над 40 акварелни творби, дело на талантливия почетен гражданин на Димитровград.

Творецът бе представен от своя брат художника Христо Панев. „За Панчо Панев трябва да говорим не в минало време, а в сегашно и в бъдеще. Той остави огромно наследство от своята душевност и дарба. Неговото творчество е свят роден от голямата любов, големия талант и високата мяра за изкуство. В картините му преобладава светлината и красотата на българската жена, природа, бит. Вярвам, че той присъства в тази зала не само духовно, но и материално чрез творбите, които е създал”, каза Христо Панев.

„Брат ми беше роден художник. Откакто се помня той беше с молив и тетрадка в ръце. Това е доказателство, че не той избра тази професия, а съдбата го избра за нея. Факта, че бе приет от първия път в Художествената академия, когато половината места бяха запазени за децата на соцелита, говори за това, че той имаше изключителен талант. Той бе целунат от Бога“, сподели с нескрито вълнение Христо Панев.

Топли думи за Панчо Панев каза и неговият син Георги Панев. „Много ми е тъжно, че баща ми не е сред нас. Щастлив съм да видя толкова много хора, които са тук заради човека, приятеля и художника Панчо Панев. От всички тези картини струи светлина. Надявам се, че част от нея да попадне във вашите сърца и ще ви дари топлина и щастие”.

Благодарности към всички присъстващи изказа и съпругата на художника. Поздравителен адрес от кмета Иво Димов към семейството на твореца прочете секретарят на община Димитровград Венета Стоименова. Тя връчи на семейството и календара на общината и стъклена гравюра.

Официални гости на събитието бяха председателят на Комисията по култура в общината и на КДК скулпторът Гроздан Грозев, общинските съветници Стефан Димитров, Катя Панева, Леко Леков и Стефан Венков. Сред дошлите да почетат твореца бе и бившият кмет на с. Крепост Недялко Делчев, при чието управление братя Паневи започват да рисуват сградите в селото. Юбилейната изложба уважиха много дейци на културата, творци и приятели на Панчо Панев от Димитровград, Хасково и родното му село.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?