DGNEWS.EU

Димитровград проучва възможности да стане енергийно независима по европейски проект

Димитровград проучва възможности да стане енергийно независима по европейски проект
Mar 13
14:14 2014
Може ли Димитровград да се нареди сред енергийно независимите градове в света ще проучва тукашната община в бъдеще. Изследването е част от европейския проект „ТЕРРЕ – Енергия, територия, заетост”, който бе представен на пресконференция днес от неговия ръководител и зам.-кмет в оставка Росен Кузев. Разработката на стойност близо 2,2 милиона евро се финансира чрез програмата за трансгранично сътрудничаство "Югоизточна Европа" 2007-2013. Тя се осъществява от Димитровград заедно с още 13 партньора от 9 страни в Европа. 
Средствата за тукашната община са 76 630 евро. С тях общината ще събира и обобщава информация за наличните ресурси за изграждане на независими възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), свързани главно с произвидството на ел.енергия от слънчеви панели и биомаса. Анализирани ще бъдат характеристики като природни и човешки ресурси, ландшафт, културни и икономически връзки. Данните ще бъдат обощени в цялостен доклад, по проекта, който ще се изготвя от университета на Венеция, имащ задачата да събира базата данни по проекта. Димитровград ще има за задача по проекта да изготвя информационни бошури, публикации в медиите и да качи 4 електронни бюлетина на сайта на общината.  
На пресконференцията стана ясно, че в тукашната община има изградени фотоволтаични системи в 12 населени места, които през миналата година са произвели общо 18,5 милиона иловат часа електроенергия. 
На картата се виждат европейските държави, обхванати в проекта 

В община Димитровград има 12 фотоволтаични системи видно от изнесените днес данни

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?