DGNEWS.EU

Общината сама да разработи басейна в Меричлери, а не концесионер, предложиха в ОбС

Общината сама да разработи басейна в Меричлери, а не концесионер, предложиха в ОбС
Басейнът в Меричлери по времето, когато работеше
Sep 28
14:00 2017

Общината сама да вземе и разработи минералният басейн в Меричлери вместо да прави непрестанни опити да го даде на концесия. С това предложение излезе на днешната сесия на ОбС председателят на сесийна група „Да за Димитровград” Стефан Димитров. Повод за лансиране на идеята стана внесената поредна докладна за прекратяване на изтеклата процедура за общинска концесия и обявяването на нова. „Не е ли крайно време общината да инвестира в съоръжението и да го разработва сама. Всички сме наясно, че и общината, и град Меричлери само може да има ползи от функционирането на този стратегически обект”, повдигна темата Димитров. По думите му нужно е да се заделят половин милион лева от бюджета, за да са преведе басейна във вид годен за ползване и се оправят системата за водоснабдяване на басейна от минералния извор и инфраструктурата до него. „Това са елементарни неща, които неясно защо сме отложили във времето. Вие си спомняте, че преди години отделихме над 300 000 лв. за ремонт на димитровградския басейн „Химик”, който времето показа, че е абсолютно некачествен”, заяви Димитров.

„Некачествен е точно толкова, колкото дограмата на Търговския дом поставена по ваше време, която падна от първия вятър, но това е друга тема”, репликира кметът Иво Димов. От обясненията на градоначалника стана ясно, че проблемът за пускане в експлоатация на съоръжението е в липсата на санитарно-охранителна зона и частен имот, който попада в тази зона, и в момента текат процедури за отчуждаване. Отделно микробиологичния анализ на водата е показало замърсяване. „Дали сме повторно да се направят проби, защото проблем има, но откъде идва той все още не мога да кажа”, заяви кметът. Димов обясни, че е предложил прекратяване на изтеклата процедура и обявяването на нова, за да не се налага общината да плаща отново за изготвянето на нов концесионен анализ. Анализът се възлага на външна фирма, а изготвянето му отнема между 3 и 5 месеца. „Ако е имало възможност общината да финансира в този обект още в предходните мандати е щяла да го направи. Много е лесно да говориш от банката, а съвсем различно когато трябва да предприемеш някакви действия”, коментира темата градоначалникът.

Димов съобщи, че в момента се прави проекта за санитарно-охранителна зона, след което ще бъде задействана и процедурата от страната на държавата за отчуждаване на първа зона, тъй като това е изключителна държавна публична собственост. „Ние ще направим всичко възможно, за да имаме минерален басейн”, категоричен бе кметът. 

3 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?