DGNEWS.EU

Масови липси на пари в касите на фирмите, установи НАП

Масови липси на пари в касите на фирмите, установи НАП
Sep 20
11:13 2017

Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече. Това е показват първите 550 проверки за пари на каса предприети преди две седмици от Национална агенция за приходите. Инспекторите проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лева.

До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба, имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 година, напомнят от офиса на НАП в Хасково. В началото на октомври спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии.

Проверките на НАП потвърждават, че масово става въпрос за счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството. Като пример се посочват скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни. Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лева.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с пълната строгост на закона, предупреждават от НАП. До момента в Хасково и областта са проверени 12 дружества, уточняват от хасковския офис на агенцията. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?