DGNEWS.EU

Цялостното асфалтиране на улиците от Водния цикъл под въпрос?

Цялостното асфалтиране на улиците от Водния цикъл под въпрос?
Mar 12
20:05 2014
Във Водния цикъл не са предвидени средства за цялостно асфалтиране на засегнатите улици по проекта, а само за 80 процента от настилката, там където се ремонтира. Това стана ясно от изявление по темата на кмета Иво Димов пред медиите днес. В проекта за 13 млн. лв. обаче има сериозен финансов ресурс за непредвидени разходи, който общината се надява да ползва именно за такива цели. "На много места под настилката е пясък, който се свлича и нанася тежки поражения като отделя асфалта от бордюрите", обясни Димов. Той се надява, че Управляващият орган по проекта за Водния цикъл - Министерство на околната среда и водите, ще влезе в положение и ще признае правото за ползване на средствата за непредвидени разходи.  
В петък въпросът ще бъде поставен от Иво Димов пред ръководителя на проекта на среща във ведомството. "Искам да реагирам своевремнно, да защитя това, което ни се полага, за да не ни отрежат", коментира той.Димов съобщи, че Управляващият орган вече е отказал да признае като непредвидени едни 36 000 лв. за направата на шахта и някои други дейности, и те ще си останат за сметка на общината. "Това за мен е притеснително, защото държавата и Управляващия орган имат всички правомощия да не ни признаят и останалите. Ако останат останат за сметка на общината, ние няма да можем да асфалтираме улиците тази година, защото пари за това в бюджета няма, и ще ги оставим за следващата година", сподели градоначлникът.

Иво Димов се надява държавата да разреши ползването на заложените средства за непредвидени разходи 
Той уточни още, че ремонтите по Водния цикъл трябва да приключат през юли и всяко забавяне и не изпълнение на линейния график води след себе си до санкции, които започват от 25 % и вървят нагоре. "Отново ще апелирам чрез Вас към всички граждани на общината с молба за повече търпимост. Проекът навлиза в един 3-месечен етап, в който ще ни бъде изключително трудно на всички. Със затварянето на участъка по бул. "Димитър Благоев" утежняваме трафика - аз го разбирам и си признавам. Но други варианти като организация на движението няма. И двата проекта са изключително трудни и сложни, защото се работи паралално, без да се спират водоподаването повече от ден-два и канализационната мрежа, правят се изкопни от 7 до 9 метра. Сами разбирате за какво става въпрос. Тези проекти са изключително неблагодарни, защото се създава дискомфорт на населението. И в крайна сметка се правят един изкопи, в които се заравят едни тръби отгоре не остава нищо, но пък са изключително важни за бъдещото развитие на града ни. Всяко действие, което предприемаме се обмисля с фирмите много внимателно и обстойно по три пъти, за да се приеме най-добрия и най-правилния вариант", заяви още кметът.
Пред медиите днес той припомни как по-рано стотици хора в Димитровград са се оплаквали от наводнения на къщи и мазета, и отсече, че един път завинаги тези проблеми трябва да се решат. 
За dgnews Иво Димов уточни, че фирмите изпълнители по проектите не са внесли в общината и стотинка гаранция, каквато по решение на ОбС предишната администрация искаше от изпълнителите на канализационната мрежа в петте димитровградски квартала по левия бряг на река Марица. Проектът не е общински затова общината няма как иска гранции от строителите "Аква Марица", се разбра днес.    

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?