DGNEWS.EU

Турция провали ремонта на зала Младост за 197 хиляди евро гарантирана помощ от ЕС

Турция провали ремонта на зала Младост за 197 хиляди евро гарантирана помощ от ЕС
Mar 05
11:56 2014
Провал претърпя гласената мащабна реконструкция на спортна зала "Младост" на стойност 197 000 евро безвъзмездна помощ от Европейския съюз. Ремонтът на залата и въвеждането на мерки за енергийна ефективност в нея, бяха част от одобрен вече проект за трансгранично сътрудничество между община Димитровград и турската Узункьопрю. 
Разработката на обща стойност 397 000 евро предвиждаше ремонт на димитровградската зала и направата на басейн в турската община за 199 000 евро. Съседите обаче са отказали европейското финансиране, защото успели да реализират спортното съоръжение със собствени средства, обясни на пресконференция днес зам.-кметът на Димитровград Росен Кузев. 
За отказа си да участва в проекта турската страна е уведомила общината и Министерство на региналното развитие, което е управляващ орган по трансграничната програма, в официални писма на 5 февруари т.г. 
Решението на Узункьопрю автоматично проваля санирането на зала "Младост". Това не е първият европроект, който се проваля от страната турска община. В предишния програмен период България и Турция са загубили близо 4 милиона евро финансиране от ЕС, коментира Кузев. Той предположи, че турската община е избързала със строителството на заложения в проекта басейн вероятно заради поети предизборни обещания, свързани с предстоящите в края на март избори в Турция.  

Росен Кузев

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?