DGNEWS.EU

Пламен Цонев за лъжите и истините във фабрика „Пролет”

Пламен Цонев за лъжите и истините във фабрика „Пролет”
Jul 13
16:03 2017

-Г-н Цонев, отскоро въведохте нова система на заплащане във фабрика „Пролет“. Вярно ли е, че давате заплати между 200 и 400 лева?

-Ако имаме най-голямата лъжа на света, след нея слагате тази. От този месец заплатите при нас са абсолютно публични. Всеки ще вижда колко получава другия. Няма да има тайна за трудовите възнаграждения в производствените звена на служителите, както се практикува в повечето фирми.

В „Пролет“ е вярно едно - трябва да работиш плътно 8 работни часа, за да вземеш добра заплата. И точно това много хора не искат да разберат. Месечната заплата при нас се формира в зависимост от квалификацията на служителя и изпълнението на нормите за съответния месец. Всички цехове имат монитори, които показват размера на заплатата в зависимост от изпълнението на нормата към всеки един момент. Така докато работят, хората виждат как са с производството за деня и съответно каква заплата ще вземат.

- Според работници нормите са завишени и трудно изпълними за 8-часов работен ден…

-Ако най-голямата лъжа е размера на заплатата, втората лъжа е, че нормите са завишени. Ако е вярно това, как 3 от общо 6 цеха стигнаха и дори преизпълниха нормите, а останалите – не. За месец юни цехът за портфейли има 110% изпълнение на нормата, други два цеха за дамски чанти имат 91% и 82%, а останалите са произвели едва 60 % и 75%. Нормите са еднакви за всички цехове. В „Пролет“ всяка чанта преди да влезе в производството, се вкарва в компютър. При тази дигитализация, компютърът определя нормата съобразно броя на операциите необходими за производството на съответния модел чанта като слепване, шиене, боядисване и т.н. Тези операции се въвеждат до сантиметър. Толкова прецизно, че по тези норми ние определяме цените към нашите клиенти. Никога не калкулираме цена за клиент преди компютъра да е изчислил за дадена чанта колко и какви операции са необходими. Всяка секунда е разписана в системата - боядисване на дръжка 32 секунди, шев на капак-2,5 минути и т.н. и компютъра пресмята нормите. По тези норми работят и нашите външни подизпълнители, които успяват да печелят. Но ние винаги търсим вината извън нас. Това е проблема на цеховете с 60% изпълнение.

-Бихте ли разяснили новата система на заплащане във фабриката?

-Тя е част от промените, които стартирахме преди 8 месеца. Вече имаме нов отдел „Човешки ресурси”, който създаде нова система за определяне на заплатата, абсолютно по правилата. Служителите са разделени на 4 категории в зависимост от квалификацията. Новопостъпил работник се назначава със стартова заплата от 560 лв. (500 лв. бруто плюс допълнително 60 лв. ваучери за храна). Първо той се обучава един месец в нашияучебен център. От него не очакваме работа докато се учи, но държим да бъде обучен. В края на обучението системата определя колко манипулации може да прави, и в зависимост от това какво е усвоил, компютърът автоматично определя за коя от четирите категории е. Заплатите в съответните категории при 21 работни дни в месеца и 100 % изпълнение на нормата са съответно:

  • за І-ва кат. – 1050 лв.,
  • за ІІ-ра – 950 лв.,
  • за ІІІ-та – 850 лв. и
  • за ІV-та – 750 лв. 

На тази база шивачка или работник ръчни операции от І-ва категория с 110 % изпълнение на нормата за месец юни при пълен месец с всички начисления, ще получи 1229 лв. Същата категория работници при изпълнение на нормата 91 % за юни ще вземат 1030 лв., тези с 82 % изпълнение ще получат 926 лв., а тези с 60 на сто изпълнение на нормата ще вземат 695 лв. При същите условия работниците ІV-та категория, които по системата са и най-ниско платени, ще получат съответно 880 лв., 747 лв., 670 лв. и 640 лв.

Тези заплати са официални и на тях са платени всички осигуровки и данъци, така че един ден, когато работника се пенсионира да получи висока и справедлива пенсия. Разбира се за месец юни имаме и трудови възнаграждения oт 500 лв. Това са заплати на хора, които са в отпуск или болнични. Те са работили не 22 дни в месеца, а 17 или по-малко. Има служители, които отсъстват непрекъснато от работа и казано честно, „Пролет“ няма нужда от тях. Допускам, че те именно разказват небивалици за заплатите в „Пролет”. Съжалявам, но тези работници не могат да взимат от парите на онези, които всеки ден се трудят и дават всичко от себе си. Това не е справедливо и няма да го допуснем.

-Предвижда ли новата система атестиране на служителите?

-На всички работници се прави пълна атестация, включваща: изпълнение на нормите, спазване на етичен кодекс, трудова дисциплина, хигиена на работното място и др.Ревизори замерват изпълнението на нормите и времето за коетосе изпълнява дадена операция. Преди 4 месеца при нас дойде едно момче Иван. Не познаваше технологиите в предприятието ни, но е безкрайно съвестен, адаптивен и работлив. Тръгна от бояджия, а в момента е оператор на робот. Вече е втора категория със заплата от 950 лв. и очаквам до месец-два да премине в по-висока категория. Друг пример е Светлана, която работи две операции - мазане и монтиране. По категория заплатата й е 850 лв., но тъй като при 6 последователни замервания е показала стойности над нормата, компютърът я предлага за по-висока категория. И от 1 юли трудовото й възнаграждение скочи на 950 лв.

Системата е ефективна, защото дава възможност на служителите да се развиват и израстват във фирмата. В същото време позволява, ако работник не иска да се обучава на всички манипулации, а изпълнява добре само определени дейности, заплатата му пак да расте. Работиш ли плътно 8 часа – вземеш 1000 лв. заплата, това е. По целия свят се плаща за труд.

-Защо се налага да работите почти всяка събота?

-Причините са две. Основната е неизпълнението на нормите. Ако всички бригади имат над 85 % изпълнение на нормите, ще се работи само две съботи. Някои обаче взимат болнични непрекъснато. За юни имаме 698 дни болнични, което означава, че всеки един във фабриката е бил болен поне два дни в месеца. За да намалим болничните, на тези които отсъстват им се намалява коефициента за трудово участие.

Втората причина е, че нашия бизнес е сезонен. Сезоните са два през годината - от 1 юни и до края или средата на септември, и от средата на ноември и до края на февруари. Тогава се изсипват всички поръчки. През останалото време уплътняваме работа, така че хората пак да изкарат 100% и да вземат добри заплати. Нямаме практика, както в други фирми, в слабите месеци да пускаме хората в неплатен отпуск. „Пролет” трябва да си спази ангажиментите към клиентите и към своите работници. Не можем да си позволим да не доставим чанти.

Най-отговорно искам да подчертая, че всеки извънреден час отработен от работник в „Пролет” се заплаща съгласно Кодекса на труда с увеличение 50 до 100% от възнаграждението по трудов договор.

-Освобождавате ли хора през не активния сезон?

-В „Пролет” освобождаваме и назначаваме непрекъснато. От въвеждане на новата система за заплащане на труда, досега сме освободили над 170 човека поради това, че не искат нито да се обучат, нито да работят. И точно тези хора, които са престояли месец или ден във фабриката, сега коментират и разказват как в „Пролет“ не взимат никакви заплати. Много ми е болно и не мога да си обясня, защо нашите работници които взимат хубави заплати си мълчат и не подкрепят публично „Пролет“.

-В социалните мрежи се появиха коментари, че има напрежение в цеховете.

-Има напрежение. Само, че някои хора бъркат напрежението с работа в рамките на работното време. За тях работа 8 часа си е напрежение. Тези, които злословят срещу нас не ме интересуват. Уважавам тези, които работят здраво, за да получат достойно заплащане. Непрекъснато се спекулира с израза „Европейски заплати“. Аз казвам „Европейски заплати за европейски положен труд“. За мен са важни само тези, които не се плашат от работа и с всеки изминал ден подобряват стандарта си на живот. Благодаря на тези, които ми повярваха и съм сигурен, че след няколко години заедно ще може да се похвалим и с още по-добро заплащане в „Пролет“.

-А какво ще кажете за напрежението между работниците от малцинствата и останалите?

-Този вид расизъм ме подлудява и аз няма да спра пред нищо, докато не го изкореня. Видях в интернет написано от наша бивша служителка, че напуснала, защото не можело да взима само 200 лв. повече от „маслинката”, разбирайте циганката. Такъв тип изказвания няма да толерирам по никакъв начин. Циганин или българин, когато работиш получаваш, когато те мързи – не. В „Пролет“ не правим разлика между арменци, турци, цигани и рускини. Между другото имаме рускиня, която е от най-добрите ни работнички. Ние не правим разлика дали човек е с физически недъг, ако можем да му помогнем - му помагаме. Имаме глухонямо момче, което ще се радвам, ако намери своето мястото сред нас. От миналата година във фирмата действа нов правилник и етичен кодекс. Всеки без значение дали е началник или работник, ако си позволи да нагруби друг се вписва в протокол и понася съответните санкции.

-В рамките на 8-часовия работен ден колко почивки имат работниците?

-В „Пролет“ всяка бригада започва работа в 8 часа сутринта, след това стъпаловидно има три почивки. Две по 15 минути - едната преди обяд, а другата следобед. Отделно за обяд има 40 минути почивка.

-Коментира се, че работите с вредни лепила?

-Тази лъжа е третата голяма. От 5 години сме преминали на водоразтворими лепила. Абсолютно безвредни, защото при тях разтворителя е вода. Може да отидете в някой от цеховете и да проверите дали мирише на лепило. Нещо повече, каня не само вас, но и всички медии от региона да дойдат в „Пролет” и сами да се убедят.

Хората, които разпространяват тези лъжи или отдавна не работят в „Пролет“, или са много злонамерени. Същите тези, които пишат негативно по форумите и говорят по градинките, отиват в Гърция и работят по 15-17 часа на ден, но мълчат за 700-800 евро. Не си правят сметката, че в „Пролет” за 8 часа ще вземат почти същите пари, но при приятелите и семейството си в България. Фабриката сигурно е най-проверяваното от държавните инспекции предприятия в Димитровград, включително и за условията на труд. Затова ме избива на смях, като видя в болничните диагноза „катар на горните дихателни пътища”. Явно подобно заболяване добре е пасвало за нашето производство в миналото, но и личните лекари трябва да знаят, че вече не е така.

-Смятате ли, че разпространението на негативни слухове, е начин да се извиват ръцете на работодателите?

-Не. Смятам, че в България се обезверихме в това, че труда може да гарантира добро заплащане и нормално съществуване на семейството. Приехме, че единствения начин да живееш по-добре, е чрез кражби и далавери, не чрез труд. Това мислене ни направи мързеливи. Тези, които разсъждават по този начин и които търсят вината в другите, ще продължават да са недоволни и бедни. Никой от тях не търси вината в себе си, а тя винаги е в нас. Ние загубихме трудовите си навици - да дойдеш на работа в 8 ч. сутринта, да работиш сериозно 8 часа, да си отидеш при семейството, да имаш достатъчно средства да облечеш, изучиш и нахраниш децата си, да отидеш на ресторант, да поживееш. Това малко хора го разбират.

-Разбирам, че „Пролет” се е разделила с времето да дава заплати на калпак.

-Няма. Свърши това време работиш, не работиш - заплатата еднаква. Това казват самите работници, но отговорните и работливите. Мързеливите викат против системата, защото тя не ги обслужва. Толкова са недоволни, че разпространяват вредни слухове. При нас има бригадна организация. Когато единият не работи, тежестта пада на другия, но той и да се скъса от работа, не може да навакса. Не ме интересува какво ще говорят. Стремежът на ръководството е мързеливците да напуснат „Пролет“, а тези, които останат да са съвестни, да работят по европейски и да вземат европейски заплати. Започнат ли цеховете да изпълняват нормите на 90%, до 2-3 години ще има увеличение с 25% на заплатите. В интерес на истината преди 3 години аз с това ръководство поехме ангажимент да вдигнем заплатите с над 20%. В момента с новото разпределение, те са увеличени с над 35%. Имаме желание да ги вдигнем още. Искам добрите шивачи и работници, без да са доктори или инженери, да получават заплати между 1500 и 2500 лв. Заради тези, които не вярват, че в „Пролет” даваме европейски заплати, решихме да сложим фишовете на стената и да се виждат от всички.

24 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?