DGNEWS.EU

Набелязват нови мерки против замърсяване на въздуха в Димитровград

Набелязват нови мерки против замърсяване на въздуха в Димитровград
Jul 13
14:20 2017

Нови мерки против замърсяването с финни прахови частици (ФПЧ) в Димитровград ще бъдат включени в бъдещата програма за управление на замърсяването на атмосферния въздух. Това стана ясно на пресконференция по повод старта на проекта за изработване и актуализиране на програмата. Стойността му е 182 000 лв., а финансирането е европейско и национално.  

Пред медиите представителите на общината и на РИОСВ-Хасково коментираха, че основния замърсител на въздуха в Димитровград, са именно финните прахови частици. Основен източник на замърсяване е твърдото гориво за отопление, транспорта и в известна степен опесъчаването на пътищата през зимата. Това е и сезона през който има най-високи нива на замърсяване до 3,5 пъти над нормата.

Главният еколог на общината Пламен Митков коментира, че за първото полугодие 33 пъти са превишавани нормите в Димитровград, при годишно допустими 35. Той посочи, че в програма експерти ще заложат конкретни мерки, след задълбочен анализ на данните.

Програмата ще бъде само рамката, по която впоследствие ще се изпълняват други екологични проекти за намаляване на замърсяването.

Димитровград бе сред първите 28 общини, които кандидатстваха и бяха одобрени за европейско финансиране за актуализация на програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух, съобщи зам.кметът Яшо Минков. Той допълни, че документът трябва да е готов до 18 месеца, след което предстои одобряването й от РИОСВ-Хасково и от Общинския съвет в Димитровград.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?