DGNEWS.EU

Вкусотии от региона представиха на събор в Райново

Вкусотии от региона представиха на събор в Райново
Кметският наместник на Райново Митко Желязков представя ястията на журито
Jul 09
12:00 2017

Осман кебап на Ганка Иванова от село Злато поле спечели първа награда на проведения снощи Готварски събор в село Райново. Поради отсъствието на победителката ястието беше представено от нейния съселянин народният певец Тенчо Тенчев. Той разказа, че деликатеса е характерен за Злато поле и се приготвя от пилешко месо, царевица и кисели краставички в кори за баница, които после се запичат с кашкавал. Певецът допълни, че ястието е повлияно от турската кухня.

На второ място се класира Димитрина Манолова за нейното пиле пълнено с гъби и кайма, третото място взе Стефан Арнаудов и неговата хасковска баница с пиле. Наградата за най-автентично ястие получи кмета на село Александрово Надежда Тодорова. Ястието представлява обикновен пилешки бульон, но беше наградено, защото в неговата рецепта няма вмешателство от чуждестранни кухни. Поради отсъствието на Тодорова историята на представеното от нея ястие разказа кметският наместник на Райново Митко Желязков. Той поясни, че с такъв бульон на времето бабите са хранили своите нетърпеливи и гладни внучета преди да бъде готова вечерята. За всички  домакините бяха приготвили пиле със сливи. Всеки от гостите получи пакетче Райновски чай.

Общо осем  ястия приготвени от пилешко месо взеха участие във вкусната надпревара, като техните качества оцени компетентно жури в тричленен състав. Председател на журито беше кметският наместник на село Югово и син на майстора на чевермета бай Коста -  Владимир Гаджуров. В качеството на членове се явиха Елена Георгиева и кмета на село Скобелево Емил Маринов. Представените ястия бяха дегустирани и лично от кмета на община Димитровград Иво Димов. По-късно градоначалникът поведе първото хоро за празничната вечер.

Домакини и гости се веселиха с изпълнения на Тенчо Тенчев и самодейците от народно читалище „Бодрост“ село Долно Белево, танцов клуб „Настроение“ с. Черногорово и певческата група на организаторите от НЧ „Марица-2008“ с. Райново.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забраната фирми на общински съветници да въртят бизнес с общините?