DGNEWS.EU

Иво Димов: Министри порязаха Димитровград с 10 млн. лв. заради партийни пристрастия

Иво Димов: Министри порязаха Димитровград с 10 млн. лв. заради партийни пристрастия
Feb 06
10:37 2014
"Министри отвсякъде ни порязоха, това е антиполитика срещу жителите на община Димитровград, убиха надеждите за инвестиции и нови работни места". Това заяви градоначалникът Иво Димов по повод отказа на правителството да финансира проекти на общината за над 10 млн. лв. по първата публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Вчера Министерски съвет одобри проекти и програми на 392 на общини и 13 на министерства. Нито една от подадените 7 разработки за Димитровград не е сред одобрените. "Причината не е, че проектите ни не са читави, няма ясни критерии и справедлива оценка на разработките", заяви кметът.
Според Димов шумно афишираната програма напрактика облагодетелства онези общини, които стоят по-близо до управляващите, и по специално до БСП и до ДПС. За пример той даде, че по програмата 7,4  млн. лв. отиват в Харманли, където кметът е червен, а 17,5 млн. лв. отиват в Кърджали.  "Нямам нищо против колегите, защото с тях сме в прекрасни отношения, но не намирам друго обяснение освен, че явно при разпределение на средствата субективизма и партийните пристрастия надделяха, защото съм кмет от ГЕРБ", заяви Иво Димов. Сега единствената надежда на общинска администрация остава да търси европейско финансиране за отрязаните от правителството проекти по ОП "Региони в растеж". Разработките са в областта на инфраструктурата, социалните дейности и културата. С реализирането им местната власт възманеряваше да привлече инвеститори и да разкрие нови работни места. 
Два от отрязаните проекти на стойност 1,68 млн. лв. са за изграждане на техническа инфраструктура в района на бившата консервна фабрика в центъра на Димитровград и промишлената зона в квартал Марийно. Един е за ремонт и модернизация на Историческия музей, където в момента се съхранява неолитното чудо на България, и градската бибилотека "Пеньо Пенев" за 1,2 млн. лв. 
Сред маловажните за определящия се като социален  кабинет "Орешарски" са още: преустройство на топлата кухня към Социалния патронаж за 720 000 лв., основен ремонт на училището в град Меричлери за 700 000 лв., ремонт на общинския път Димитровград - Черногорово - Воден за 1,13 млн. лв. и рехабилитация на пътя Димитровград - Крум за 4,5 млн. лв. 
Като най-скандален може да се определи отказа по реализация на последния проект. Тъй като пътят за Крум и съседното Ябълково бе разрушен в резултат от държавна концесия, предоставена от Министерски съвет на "Каолин" преди години. Така напрактика държавата отказва да оправи собствените си бакии.         
Ако трябва да перифразираме целите на одобрената програма, lвчера правителството отряза Димитровград от икономически растеж, от устойчиво развитие на региона, от повишаване на конкурентоспособността на икономиката и от създаване на възможност за генериране на заетост и доходи.

Държавата отказа да ремонтира разрушеният път до Крум,който е в окаян вид заради държавна концесия  0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?