DGNEWS.EU

Черногорово вдига два празника - за пчеларите и за винарите

Черногорово вдига два празника - за пчеларите и за винарите
Feb 05
19:33 2014
Два празника стягат жителите на димитровградското село Черногорово на 10 и на 14 февруари. Подробности как ще преминат честванията на местния храм "Свети Харалампий" и Трифонзарезан дадоха днес кметът на Черногорово Живко Янков и секретаря на селското читалище Петя Вълкова. 
На 10 февруари храмовият празник в Черногорово ще започне в 10:30 ч с отслужване на празнична света литургия от архиерейския наместник отец Георги Тодев. След службата за миряните в селото ще има курбан, който по традиция се организира от дарители и от църковното настоятелство. 
"Св. Харалампий е покровител на пчеларите. Народните вярвания гласят, че медът, който е оставен да пренощува в църквата и осветен на другия ден, е лековит. Затова се дава на децата през годината", припомни Живко Янков.
Църквата "Св. Харалампий" е построена през 1863 г. Изграждането на храма е станало с разрешение от султан Абдул Миджъдъ, който през 1857 г. издал специален ферман, с който селото добива правото да построи исканата църква. Красивият ферман и днес стои опазен. Иконостасът в черногоровската църква е направен в 1865 г., а иконописта - в 1906 г. 
Оспорвана надпревара между винарите се очертава в другия традиционен за селото празник - Трифонзарезан. На 14 февруари местните земеделци ще зарежат лозовите масиви. Преди ритуала ще бъде отслужен водосвет за здраве и плодородие. По-късно същия ден селото ще избира Цар на лозята в традиционния си конкурс за най-добро вино. Тази година реколтата е добра и очакваме много участници. Лозовите масиви в Черногорово наброяват 92 декара, които се обработват от 70 собственика.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?