DGNEWS.EU

ОбС не прие декларация за музикалната паралелка, нагнетявала напрежение

ОбС не прие декларация за музикалната паралелка, нагнетявала напрежение
Jan 31
10:25 2014
Декларация за запазване на музикалната паралелка в димитровградското СОУ "Васил Левски" скара общинските съветници в Димитровград на вчерашната сесия. Докладната предизвика бурни дебати и размяна на остри реплики между вносителите от коалиция "Да за Димитровград!" на председателя на ОбС Стефан Димитров, съветниците от БСП и ГЕРБ, и кмета Иво Димов. 
Текстът изразяваше най-общо позицията да не се позволява закриване на паралалката, а да се работи за запазване на музикалното образование в общината, на специалистите преподаватели и на децата, които искат да развиват таланта си в Димитровград. Декларацията бе адресирана до Министерство на образованието и науката и регионалния инспекторат в Хасково. Повод за съставянето й станали коментари на работещи в системата, че в бъдеще профил "Музика" в СОУ "В. Левски" вероятно ще бъде закрит, видно от текста. 
Кметът Иво Димов и съветниците от ГЕРБ и БСП определиха декларацията като излишна предвид обективното обстоятелство, че запазването на музикалната паралелка зависи от план-приема на учениците за съответната година. Категорично против приемането на декларацията се обяви председателят на комисията по образование в местния парламент Тодор Тодоров. Аргументът му бе, че декларацията решава несъществуващ проблем, а приемането й ще нагнети ненужно напрежение между общината и МОН, общината и Региноалния инспекторат, и ще създаде конфликт между самите училища в Димитровград. Тодоров защити позицията, че ОбС не трябва да е пристрастен спрямо едно училище в града, а да защитава неутрално всички учебни заведения.       
В дебатите кметът Иво Димов обясни на вносителите, че ОбС и общинска администрация не са фактор, който може да се намеси в запазването на паралелката, тъй като всичко зависи от приема на ученици. Ако тя не събере нужния минимум от 18 ученика по норматив, няма как местната власт да я запази, дори и да иска. Кметът посочи, че издръжката на учениците с музикалния профил, болшинството от които са от ромски произход, е 5 пъти по-голяма в сравнение с останалите общообразователни училища. В същото време обучението се провежда не само от димитровградски преподааватели, но и от хасковски. Според градоначалника трябва да се търсят полезни насоки в образованието при децата, което да води и до успешна реализиция, като изучаването на китайски език, например. 
В крайна сметка декларацията бе определена от новото мнозинство в ОбС от ГЕРБ и БСП като излишна без да се разгледа конкретно предложения текст. Дебатите бяха прекратени по молба на Катя Панева от "Да за Димитровград!". Острото противопоставяне на позициите между двата полюса в местния парламент обаче подейства като катализатор при изхода от гласуването и по други докладни, внесени от председателя на ОбС Стефан Димитров. ОбС не прие предложенията му за временно спиране на превозите по линията Димитровград - Пловдив, за разполагането на 3 броя тексиметрови стоянки на бул. "Д. Благоев" и за избиране временно изпълняващ кмета на Сталево. Мнозинството оряза и драстчно предложението му за отпускане на средства за пътуващите ученици в общината, които нямат право на безплатен превоз.    

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?