DGNEWS.EU

Един обира каймака клиенти на полицейския СОД, охранители се жалват пред МВР

Един обира каймака клиенти на полицейския СОД, охранители се жалват пред МВР
Jan 13
15:42 2014
„Пременил се Илия, огледал се – пак в тия”. Тази поговорка най-точно описва ситуацията в охранителния бизнес в Димитровград и региона след закриване на сигнално-охранителната дейност към МВР-Хасково. Оттеглянето на този основен играч от пазара логично трябваше да доведе до наплив на клиенти и трескавото им преразпределение между останалите - частните охранителни фирми. Логичното в бизнеса обаче не се състоя. Почти всички от бранша са с излъгани очаквания за разрастване на бизнеса, показа проучването ни.Със закриване на полицейския СОД охранителният бизнес в бригадирския град остана състредоточен главно във фирмите Телепол, 3S СОТ, ММ, РИС-999, „Саламандър-АСО” и „Общинска охрана”, собственик на която е община Димитровград. Дружеството бе създадено с цел да противодейства на борческите групировки, тръгнали на лов за клиенти на димитровградския пазар в най-силните му години. 
До преструктурирането си, държавният СОД почти е нямал клиенти на тържището. Причните - търговските маси не отговарят на високите изисквания за сигурност, които има полицията, и второ – ламаринените конструкции пряко се влияят от климатичните условия, което често налага охранителите да реагират на фалшив сигнал. Главоболие, което полицейският СОД в Димитровград разумно си е спестявал. Затова реформата не предизвика сътресения на тържището и не повлия върху бизнеса на частните охранители, отдавна разпределили парчетата от „баницата” Неделен пазар. Извън него обаче конкуренцията между тях и държавната структура е била жестока. Вероятно поради това една от най-ревностно пазените тайни преди, а и сега остава, колко и какви клиенти са ползвали полицейска охрана със сигнално-охранителна техника в общината. Доколко апетитни са тези обекти съдим по това, че поради естеството му, държавният СОД се ползваше с високо доверие в обществото. Доверие изградено най-вече заради правомощията дадени от Закона за Министерство на вътрешните работи и от Наказателния кодекс за реакция по задържане и 24-часови арести, възможноста да разкриват престъпления и в крайна сметка да формализират вината на извършителя пред съда. 
Ако се вярва на проучванията на дългогодишни охранители в бранша без полицейски СОД от началото на годината в Димитровградско са между 650 и 800 обекта. От този свободен ресурс обаче към частните фирми са се насочили буквално единици. Дори дългогодишни играчи на пазара като Телепол, 3S СОТ, „Общинска охрана” и „Саламандър-АСО” са успели да привлекат малцина. За първите две фирми може да се каже, че са лидери в бранша на местна почва. Обектите които всяка от тях охранява надхвърлят 1000. И въпреки добрата си репутация и отличната техническа и кадрова обезпеченост интересът към тях бил малък. Същото отчитат и от „Общинска охрана”.„Няма да крия, че крупни клиенти се обърнаха към нас, защото бяха получили предизвестия за прекратяване на договорите си. В предварителни разговори повечето бяха готови да ни гласуват доверие. Интеренно се получи, защото впоследствие си замълчаха. Не продължихме разговорите. Явно нещо се случи”, коментира управителят й Георги Делчев. 

Офисът на СОТ-168 в Димитровград

В края на септември м.г. там се помещаваше застраховател 
Липсата на интерес частните охранители обясняват с масовото преориентиране на клиентите на полицейския СОД към една определена фирма, появила се сравнително отскоро в  Димитровград – СОТ-168. Съдружници в нея са двама бивши шефове на държавния СОД в Хасково Христо Иванов и Златко Запрянов, показа проверка в Търговския регистър. Именно тяхната фирма е обрала каймака на доскорошната полицейска клиентела. При това не само в Димитровград, но и в Хасково, Минерални бани и Харманли, твърдят частни охранители. По думите им в тези градове полицейският СОД е бил едва ли не  „приватизиран”. 
„Тези бивши служители на полицията благодарение на изградените си контакти минаха по клиентите и си преподписаха договорите с тях. Явно са били подготвени за предстоящата промяна, защото когато на 5 август м.г. вътрешният министър Цветлин Йовчев огласи промяната, всички клиенти в Димитровград, а и не само, вкупом започнаха да минават към СОТ-168 ”, коментират дългогодишни охранители в Димитровград.
Те не са против появата на нов конкурент, а в начина по който се е повлияло на клиентите при преразпределение на пазара. В бранша упорито се говори, че с прекратяване на договорите с полицейския СОД на клиентите били връчвани и новите със СОТ-168. На хората се обяснявало, че полицията не закрива своя СОД, а само преструктурира, а те се явяват правоприемници на дейността от МВР”, разказват възмутени охранители.Две от фирмите, опериращи в Димитровград, вече са се жалвали пред МВР заради нелоялни практики в бранша. Едната вече обмисля да сезира и Комисията за защита на конкуренцията. Според охранители логото на СОТ-168 неслучайно наподобява това на закрития вече полицейски СОД, което може да вкара в заблуждение клиентите, че всъщност охраната за която си плащат е все още държавна, а не частна.  
Прочетете и интервюто по темата с управителя на 3 СОТ-Хасково Желязко Марков.

Не нужно да се напрягаш, за да откриеш приликите 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?