DGNEWS.EU

Кметът с подаръци за първите бебета на 2014-а в Димитровград и родилно отделение

Кметът с подаръци за първите бебета на 2014-а в Димитровград и родилно отделение
Jan 08
13:39 2014
Първите родени за годината бебета в АГО на димитровградската болница Инна и Людмила бяха зарадвани с подаръци от кмета Иво Димов днес. Сребърен комплект от 4 монети, плюшена играчка и букет връчи на щастливите майки, пожелавайки на тях и рожбите им здраве и успехи. 
В днешния Ден на родилната помощ градоначалникът не забрави и колектива на родилно отделение. Той изненада персонала с торта на сладкарница „Диана” в Димитровград. Докато кметът поздравяваше майките и медиците, акушерите в отделението се готвеха за петото за тази година раждане. Следобед медиците и акушерите бяха лично поздравени и от председателя на Общински съвет Стефан Димитров.
От началото на година АГО има 4 новородени. Първото за 2014-а бебе е Людмила Андова. Тя е проплакала на 5 януари в 7,05 ч и е четвърто дете на 34-годишна Стефка Миткова. Момиченцето се родило 3,260 кг и 50 см. 
Три часа по-късно на бял свят чрез цезерово сечение дошла и малката Инна. Тя първородната дъщеря на 27-годишна Деница Атанасова и съпругът й Димчо. Майката е възпитател в ОУ „П. Славейков”, а бащата е шофьор към местната фирма „Монита”. „Лесно се майка не става, но като я видиш, всяка болка се забравя. Да е здрава и да се справя успешно със съвремието.”, пожела Деница на своята чаровна щерка. Родилката сърдечно благодари на д-р Четалова и д-р Коларова, извършили секциото. „Много съм доволна от екипа  и обслужването в отделението. Тук всички са страхотни и много се грижат за нас”, сподели майката.
На Йордановден, в 3,50 сутринта проплакало и третото бебе в отделението. С името си се родила Ивайла Пеева. Майка на детето е 32-годишната Мариана Пеева. Малката красавица е с размери на манекен - 2,700 кг и 50 см.
На 6 януари, в 6,30 ч, в АГО е проплакала и Мария Апостолова. Детето е с мерки 3,650 кг и 50 см, а майката е Димитринка Димитрова на 22 години от Димитровград. 
Последното бебе за 2013 г. също е момиченце. То е родено на 28 декември 9,25 ч. Тежало е едва 1,800 кг и 46 см, а майката Савка Иванова е 38-годишна. 
„При нас е като пожар. Един ден няма бебета, в следващия се раждат по 5-6 наведнъж, после малко затишие и пак отново”, сподели акушер-гинекологът д-р Василка Димитрова. Тя изнесе данни, че за м.г. тук са се родили общо 239 бебета, от които 128 момчета, 111 момичета и една двойка близнаци. Ражданията са били с 20 по-малко в сравнение с предходната 2012-а. 
Тенденцията на женско царство при новородените да се запази, пожела кметът. Днес обаче той изнесе и тъжната статистика за задълбочаващия се демографски срив в общината. Съотношението между родени и починали продължава да бъде стряскащо. През 2013 г. в Димитровград новородените са били 435 срещу над 800 починали жители. Като един от начините за увеличаване на раждаемостта, Иво Димов посочи възможността за подкрепа на семействата с репродуктивни проблеми от общинския фонд ин витро. Тази година за процедури на двойките общината е заделила 25 000 лв., което с 10 бона повече от 2013-а.

Малката Инна 
Малката Людмила с майка си Стефка

Д-р Василка Димитрова разведе из отделението гостите

Тортата на сладкарница "Диана" бе тематично украсена 

Родилната зала на АГО в МБАЛ "Св. Екатерина" - Димитровград0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?