DGNEWS.EU

Протестиращи погребаха демокрацията в Димитровград, излязоха в защита на своя вот

Протестиращи погребаха демокрацията в Димитровград, излязоха в защита на своя вот
Nov 19
14:09 2015

Символично погребение на демокрацията в община Димитровград изпълниха на днешния протест представители на коалиция "Да за Димитровград". Траурното поклонение бе изпълнено пред залата, където се провеждат заседанията на Общинския съвет с надпис "Тук ли умира демокрацията?". Пред него кандидати и избрани общински съветници, кметове на малки населени места и симпатизанти прекъдиха с тамян, запалиха свещи и положиха цветя. Прочетена бе протестна декларация по повод решението на Общинската избирателна комисия за заличавенето водача на коалицията Стефан Димитров като общински съветник. Тя е изпратена до председателят на ЦИК Ивилина Алексиева – Робинсън, до омбудсмана на РБългария Мая Манолова и до Областния управител на Хасково Станислав Дечев.

В нея те изразяват увереността си, че като отговорни личности и радетели за справедливост те ще направят така, че сътворилите този нелеп акт да помислят за същността и последствията за демокрацията на взетото решение.

Причината за службеното заличаване на Димитров бе, че не е положил клетва на първото заседание на ОбС и не е уведомил писмено за целта ОИК. В декларацията се посочва, че Областния управител нСтанислав Дечев е бил уведомен писмено от Димитров за отсъствието си поради сериозен личен ангажимент. Писмото е изпратено до него, защото именно той е инситуцията, която свиква първото заседание на ОбС.

"Протестираме против пренаписването на законите така, както е изгодно някому, защото в ЗМСМА няма текст, който да изисква, ако общинския съветник е възпрепятстван да се яви на първото заседание, да заявява тази своя заетост писмено пред ОИК. Законите са, за да се спазват и да ни дават свобода, а не, за да ни правят зависими и да ни унижават!

Заличаването на Стефан Димитров протестиращите определиха като произвол на ОИК - Димитровград, с който се ограничава волеизлиянието на избиралите го за свой законен представител в местния парламент. От коалицията коментираха, че в момента се разчистват сметки по грозен начин. "Съмнение у нас буди обаче последователността, с която някакви хора целенасочено работят да бъде елиминиран от обществения и политически живот на общината. Защо ли?!", питат в декларацията протестиращите.

"Крайно време е да върнат член Първи от Конситуцията, да има еднопартийно държавно устройство и тези, които мислим иначе да ни пратят в Белене и да се свърши", заяви Калина Монева.

Общинската избирателна комисия взе решението след като бе сезирана с писмо от новоизбрания председател на ОбС Гергана Кръстева от ГЕРБ. Припомняме, че на местните избори за коалиция "Да за Димитровград" водена от Стефан Димитров гласуваха 7098 избиратели. 

Защо се стигна до казуса, четете тук.

Прилагаме и пълния текст на декларацията:

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

ДО Г-ЖА ИВИЛИНА АЛЕКСИЕВА – РОБИНСЪН, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК

ДО Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА, ОМБУДСМАН НА РБЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н  СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ХАСКОВСКА ОБЛАСТ

Относно: Заличаването от ОИК на Стефан Димитров от списъка на избраните общински съветници в община Димитровград

УВАЖАЕМА Г-ЖО АЛЕКСИЕВА - РОБИНСЪН,

УВАЖАЕМА Г-ЖО МАНОЛОВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕЧЕВ,

На 16 ноември станахме свидетели на безпрецедентен акт, инспириран от ОИК Димитровград, а именно - заличаване на Стефан Димитров, водача на нашата листа, от списъка на избраните съветници.

Ние, избраните съветници от Коалиция "Да за Димитровград" и всички, които не бяхме избрани, но бяхме кандидати за общински съветници и кметове на населени места от Коалицията, остро протестираме срещу произвола на ОИК.

Уважаеми г-н Дечев, Вие лично, в качеството си на Областен управител, сте бил писмено уведомен от г-н Димитров, че поради сериозен личен ангажимент, няма да може да присъства на първото заседание на Общинския съвет.

Протестираме против пренаписването на законите така, както е изгодно някому, защото в ЗМСМА няма текст, който да изисква, ако общинския съветник е възпрепятстван да се яви на първото заседание, да заявява тази своя заетост писмено пред ОИК. Законите са, за да се спазват и да ни дават свобода, а не, за да ни правят зависими и да ни унижават! С всички обструкции, тълкувания и решения по този казус, с които си служат членовете на ОИК, ограничават волеизлиянието на нашите съграждани, които са избрали г-н Димитров за свой законен представител в местния парламент.

Вярваме, че Вие, като отговорни личности и радетели на законността и справедливостта, ще направите така, че сътворилите този нелеп акт, да преосмислят същността и последствията за демокрацията на взетото решение.

Г-жо Робинсън, г-жо Манолова, г-н Дечев, нали живеем в 2015 година?! Нали не сме в някаква друга реалност?! Защото един поет преди почти два века възкликна: "Свестните у нас считат за луди...". И днес в нашата България ли е така?!

За качествата на г-н Димитров и като бивш кмет, и като бивш председател на общинския съвет, и като политик, надяваме се, нямате съмнения. Съмнение у нас буди обаче последователността, с която някакви хора целенасочено работят да бъде елиминиран от обществения и политически живот на общината. Защо ли?! Може би, защото знае и може, защото е образован, защото е добър мениджър, защото е реализиран човек. Не смеем да сравняваме. Но СМЕЕМ да твърдим, че няма да се примирим с отстраняването на  г-н Димитров и обявяваме, че на 19 ноември от 12.30 часа, пред общината, ще заявим с протест нашето категорично несъгласие с решението на ОИК за отстраняването на Стефан Димитров и с разчистването на сметки по този грозен начин.И, ако не бъдат взети мерки за беззаконието, няма да се спрем в търсенето на справедливостта!

Не искаме да бъдем крайни, защото смятаме, че въпреки всичко "има такава държава..." Но... Ние вече сме уморени и омерзени от случващото се.Няма да позволим пагубни решения да обезмислят принципите на демокрацията, живота ни и живота на нашите деца!

Надяваме се на Вашата подкрепа, за да възтържествува справедливостта!

Подписано от всички кандидати от Коалиция „Да за Димитровград”, участвали в местни избори 2015 г.

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?