DGNEWS.EU

На протест срещу произвола на ОИК излиза „Да за Димитровград“

На протест срещу произвола на ОИК излиза „Да за Димитровград“
Nov 18
13:17 2015

Протест против решението на Общинска избирателна комисия /ОИК/ за заличаването на Стефан Димитров от списъка на избраните за общински съветници организират представители на коалиция „Да за Димитровград“. В подкрепа на водача на политическата формация, утре, 19 ноември, от 12.30 ч. на площада пред Общинска администрация, ще декларират всички, участвали в предизборната кампания.

Протестът е подкрепен и от декларация, която ще бъде изпратена до Ивилина Алексиева – Робинсън, председател на ЦИК, до омбудсмана на Република България Мая Манолова и до областния управител Станислав Дечев. В нея представителите на коалицията определят отстраняването на Стефан Димитров като „безпрецедентен акт, инспириран от ОИК“, граничещ с произвол.

"Припомняме ви, че решение №357 от 16.11. 2015 г. на ОИК се базира на факта, че Стефан Димитров не е присъствал на първото заседание на новия общински съвет и не е положил клетва като общински съветник. В същото време не е представил и уведомление пред Общинска избирателна комисия за причината за своето отсъствие. Такова изискване в Закона за местното самоуправление и местната администрация обаче липсва. Всъщност Димитров е депозирал пред областния управител писмено известние, че няма да присъства на заседанието на Общински съвет поради лични причини", коментираха от коалицията.

Прилагаме и пълния текст на декларацията:

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

ДО Г-ЖА ИВИЛИНА АЛЕКСИЕВА – РОБИНСЪН, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦИК

ДО Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА, ОМБУДСМАН НА РБЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н  СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ, ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ НА ХАСКОВСКА ОБЛАСТ

Относно: Заличаването от ОИК на Стефан Димитров от списъка на избраните общински съветници в община Димитровград

УВАЖАЕМА Г-ЖО АЛЕКСИЕВА - РОБИНСЪН,

УВАЖАЕМА Г-ЖО МАНОЛОВА,

УВАЖАЕМИ Г-Н ДЕЧЕВ,

На 16 ноември станахме свидетели на безпрецедентен акт, инспириран от ОИК Димитровград, а именно - заличаване на Стефан Димитров, водача на нашата листа, от списъка на избраните съветници.

Ние, избраните съветници от Коалиция "Да за Димитровград" и всички, които не бяхме избрани, но бяхме кандидати за общински съветници и кметове на населени места от Коалицията, остро протестираме срещу произвола на ОИК.

Уважаеми г-н Дечев, Вие лично, в качеството си на Областен управител, сте бил писмено уведомен от г-н Димитров, че поради сериозен личен ангажимент, няма да може да присъства на първото заседание на Общинския съвет.

Протестираме против пренаписването на законите така, както е изгодно някому, защото в ЗМСМА няма текст, който да изисква, ако общинския съветник е възпрепятстван да се яви на първото заседание, да заявява тази своя заетост писмено пред ОИК. Законите са, за да се спазват и да ни дават свобода, а не, за да ни правят зависими и да ни унижават! С всички обструкции, тълкувания и решения по този казус, с които си служат членовете на ОИК, ограничават волеизлиянието на нашите съграждани, които са избрали г-н Димитров за свой законен представител в местния парламент.

Вярваме, че Вие, като отговорни личности и радетели на законността и справедливостта, ще направите така, че сътворилите този нелеп акт, да преосмислят същността и последствията за демокрацията на взетото решение.

Г-жо Робинсън, г-жо Манолова, г-н Дечев, нали живеем в 2015 година?! Нали не сме в някаква друга реалност?! Защото един поет преди почти два века възкликна: "Свестните у нас считат за луди...". И днес в нашата България ли е така?!

За качествата на г-н Димитров и като бивш кмет, и като бивш председател на общинския съвет, и като политик, надяваме се, нямате съмнения. Съмнение у нас буди обаче последователността, с която някакви хора целенасочено работят да бъде елиминиран от обществения и политически живот на общината. Защо ли?! Може би, защото знае и може, защото е образован, защото е добър мениджър, защото е реализиран човек. Не смеем да сравняваме. Но СМЕЕМ да твърдим, че няма да се примирим с отстраняването на  г-н Димитров и обявяваме, че на 19 ноември от 12.30 часа, пред общината, ще заявим с протест нашето категорично несъгласие с решението на ОИК за отстраняването на Стефан Димитров и с разчистването на сметки по този грозен начин.И, ако не бъдат взети мерки за беззаконието, няма да се спрем в търсенето на справедливостта!

Не искаме да бъдем крайни, защото смятаме, че въпреки всичко "има такава държава..." Но... Ние вече сме уморени и омерзени от случващото се.Няма да позволим пагубни решения да обезмислят принципите на демокрацията, живота ни и живота на нашите деца!

Надяваме се на Вашата подкрепа, за да възтържествува справедливостта!

Подписано от всички кандидати от Коалиция „Да за Димитровград”, участвали в местни избори 2015 г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли забрана на рекламата за хазартни игри и ограничаване местата за продажба на лотарийни билети?