DGNEWS.EU

Полицията с мерки срещу измамите на бежанци

Полицията с мерки срещу измамите на бежанци
Dec 03
16:08 2013
Мерки срещу настаняването на бежанци на фиктивни адреси предприе от днес областната дирекцията на МВР в Хасково, съвместно със СДВР и други областни подразделения в страната.Служителите на реда започват проверки на адреси, където биха желали да се настанят бежанците, докато Държавната агенция за бежанци определи статутът им. Вече е създадена организация за обмен на информация във връзка с постъпили в МВР информации за масови регистрации на кандидат-бежанци на едно и също място. 
Органите на реда ще проверяват лицата, които декларират, че предоставят жилище. Анализ на данните досега сочи, че често съществува практика обещаният адрес да се окаже фиктивен, а търсещите убежище остават без пари на улицата, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Хасково.
В тази връзка в началото на месеца, МВР разкри транспортна мрежа за извеждане на имигранти от центровете в Харманли и село Пъстрогор. От началото на октомври хасковските полицаи са извършили 25 проверки на външни адреси. Установени са 11 души, декларирали намерение да изведат чужденци и да ги настанят на тези места. Констатирани са 4 случая, при които декларираните имоти или вече са продадени, или са обитавани от други собственици. Образувано е и досъдебно производство за съставяне на документ с невярно съдържание от предоставящ имота си софиянец. Във временните центрове са върнати десетки преждевременно напуснали или измамени чужди граждани. 
В случай на установен фиктивен адрес или липса на съгласие от собственика на посоченото за настаняване жилище, полицейските служители подават сигнал към ръководството на агенцията за бежанците за недопускане на излизането на чужденците от местата за временно настаняване. Мерките се осъществяват с цел предотвратяване на измамни схеми от недобросъвестни посредници, уточняват от полицията. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?