DGNEWS.EU

Шаранът за Никулден твърдо на 5 лева, ИАРА започна масови проверки

Шаранът за Никулден твърдо на 5 лева, ИАРА започна масови проверки
Dec 02
15:43 2013
Цената на кило жив шаран в Димитровградско няма да се вдига за Никулден, уверяват местни търговци. Традиционната за празника риба ще се търгува твърдо по 5 лева за килограм на Зеленчуковия пазар в града. "Клиенти има, но очакваме интересът да се увеличи през седмицата. Гарантираме за качеството на рибата, защото е отгледана в собствен водоем", коментира Васил Василев. "Колкото повече люспи по шарана, толкова пари през годината", гласи поверието. Затова търговците предпочитат да зареждат по-малко "голи" шарани, въпреки че те не отстъпват по вкусови качества на останалите. Друг предпочитан представител на рибата по Никулден е толстолобът. Килото му на пазара върви по 3 лева и цената също остава твърда за празника.  

На Зеленчуковия пазар не се притесняват от проверките на ИАРА, защото са изрядни
По търговските вериги в града пресният изчистен шаран се предлага също за 5 лв. Ако държите да е без глава и опашка, цената му скача до 7 лв. и нагоре. В хипермаркетите предлагат още пъстърва и филе от норвежка сьомга за 8 лв. Наполовина по-евтино може да се открие бяла риба, замразена скумрия и различни рибни филета.          Междувременно във връзка с Никулденските празници, инспектори на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ започнаха засилени проверки по водоеми, рибностопански обекти, пазари и търговската мрежа в цялата страна, съобщиха оттам.
Целта на проверките е да се установи разполагат ли търговците или производителите с необходимите документи – разрешителни за улов на риба, произход на рибата и декларации за първа продажба. При установяване на несъответствия се предприемат действия, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. Масовите проверки ще продължат до 6 декември, включително. След това водоемите и обектите ще бъдат проверявани на принципа на официалния контрол, който ИАРА извършва регулярно.0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?