DGNEWS.EU

Детските градини - с по-високи такси и оптимизирни от догодина?

Детските градини - с по-високи такси и оптимизирни от догодина?
Nov 28
15:04 2013
Общината да заделени повече средства за детските градини и за общинския драматичен театър поискаха съветници от коалиция "Да за Димитровград!" при днешното приемане на актуализацията на бюджета от ОбС. Съветниците коригираха финансовата рамка с 488 544 лв.  
От дебатите преди приемането на докладната стана ясно, че "Апостол Карамитев" иска пари за подмяна и закупуване на технически съоръжения, които са нужни за дейността му - мишпулт, нови прожектори и дистанционно управление за новата осветителна техника. 
Детските градини пък се нуждаят от нов интериор, нови люлки и подобряване състоянието на дворовете. В забавачките килимите и пътеките са над 30-годишни, а след отстраняването на опасните детски люлки, нови така и не са поставени. Дворовете също имат нужда от подобряване, тъй като въпреки санирането на сградите, по тях нищо не е правено, се разбра при обсъжданията.  
Темата за детските градини е актуална, но трябва да знаете, че пълно щастие няма никъде, заяви кметът Иво Димов. Градоначалникът защити тезата че въпреки някои дребни неща, състоянието на забавачките и условията, които те предлагат, са повече от добри, а в сравнение със София - направо прекрасни. Сградите са санирани и отоплени, работят качествени преподаватели, децата получават здравословна храна, за най-малките общината е поела на 100 процента консумативите, а от 7 обучителните форми повечето са безплатни или се дофинансират от общината. Като пример той посочи и доброто заплащане на персонала в детските градините - педагогическият взема средна брутна заплата от 705 лв., а останалия - 405 лв. Като прибавим диферинцираното заплащане, допълнителните средства по КТД, които се вземат три пъти в годината по празниците, и ваучерите за храна, се получава доста прилична сума, коментира Димов. 


Той обясни, че неразплатените задължения в детските градини, които са от порядъка на 300 000 лв., са резултат от поскъпването на разходите за горива, ток и храна. Вариантите да стопим тези задължения са два - или да се увеличат приходите, или да съкратим разходите. Първото е свързано с увеличаване на таксата, каквото според кмета неминуемо трябва да има. Намерението е скокът в таксата да не повече от 7 лв. С колко точно и дали тя ще бъде увеличена от догодина е въпрос на изчисления, които се правят в момента, обясни Димов. Ако общината не беше замразила размера на постоянната такса от 12 лв., от догодина родителите трябва да плащат по 17 лв. заради обвързването й като процент от минималната работна заплата. В момента за общината издръжката на едно дете месечно е 120 лв., а пълната такса за родителите е 54 лв.  Вторият вариант е съкращаване на разходите, каквото обаче трудно може да се направи. Въпреки създадената от общината гъвкава организация, броят на медицинските сестри е повече от определения по норматив, а сериозни разходи калкулират шестте нощуващи групи - 4 в ОДЗ "Лилия" и 2 - "Йорданка Чанкова". Общината вече обмисля каква оптимизация може да се направи и в тази посока. 

Стефан Димитров и Иво ДИмов
Според председателят на ОбС Стефан Димитров решението е, в бюджета да бъде завишена издръжката на общината към сектор "Образование" за детските градини. Така ще има повече постъпления, и то без да се вдигат таксите или да се прави нерационална съкращаване на разходите. Средствата ще дойдат с новите промени в местните данъци и такси, които бяха приети от Народното събрание. Общо 37 докладни разгледа на редовното си ноемврийско заседание ОбС. От дневния ред бе оттеглено само предложението за приемане на нова наредба за реда за субсидиране на спортните клубове.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?