DGNEWS.EU

Кметът на Димитровград: Изпълнението на Водния цикъл не е застрашено

Кметът на Димитровград: Изпълнението на Водния цикъл не е застрашено
Nov 26
16:33 2013
Изпълнението на Водния цикъл в община Димитровград към момента не е застрашено заради спрените плащания по оперативна програма "Околна среда", коментира пред dgnews кметът Иво Димов. "Това засяга отношенията между държавата и Европейската комисия, а не бенефициентите, т.е. общините. В момента се водят разговори да бъдат обезпечени плащанията и дейностите по тези проекти. Финансирането им е ангажимент на правителството, защото не става въпрос само за водния цикъл на Димитровград, но и за десетки други проекти, които трябва продължат, защото имат срокове. Евентуалното спиране на разплащанията по тях означава десетки общини да потънат с тези проекти", заяви градоначалникът. 

Иво Димов, кмет на община Димитровград
Той обясни, че по водния цикъл Димитровград вече получил 5 млн. лв. на два транша. Общината е изпълнила ангажимента си по договор за авансово превеждане половината от тази сума на изпълнителя - консорциум "АКВА Марица". Останалите 2,5 млн. лв. са по сметка и те ще бъдат разплатени при представяне на необходимите документи и след проверка на компетентните органи за извършените дейности. 
Друг от проблемите, на който предстои да се намери решение е плащането на ДДС-то по проектите. Сумата за Димитровград е 2,6 млн. лв. и съгласно сегашното положение, тя трябва да се плати от общината. Кметът увери, че в момента се подготвят промени в съответните закони, които да освободят общините от данъка. Гаранции за отпадането и на тези спънки се очаква да даде на 13 декември в Димитровград лично министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя е поканена да гостува в бригадирския град на заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. 
Припомняме, че водният цикъл на Димитровград стартира с първа копка на 24 октомври т.г.  

2 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?