DGNEWS.EU

Охраняват дистанционно Светилището на нимфите с видеонаблюдение

Охраняват дистанционно Светилището на нимфите с видеонаблюдение
Nov 14
16:05 2013
Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково да се охранява дистанционно чрез видеонаблюдение. Подобна възможност са обсъждали кметът Иво Димов и депутатът Владимир Митрушев, който е ръководител на проекта за превръщането на светилището в туристическа атракция. Това сподели народният представител днес по време на представяне изпълнението на проекта, финансиран по ОП "Регионално развитие". Охраната на обекта е наложителна предвид, че преди дни от мястото бе откраднат мраморен къс, който по думите на Митуршев тежи около 500 кг. 

Владимир Митрушев и Боряна Колева представиха проекта  
Заради посегателствата и вандалските актове, най-вероятно там няма да се разположи единия от предвидените по проекта два киоска, които да дават информация на туристите. Сред закупеното оборудване са още 10 велосипеда, 20 стойки, два компютъра и лазерен принтер. Финансирането по проекта е обезпечено. Проектът е на стойност 954 106 лв., а съфинансирането от общината е в рамките на 140 095 лв. В рамките на проекта са изпълнени 3 подобекта - улица за достъп до самия обект, изграждане на велоалея и реставрация на римска вила. За нейната консервация общината ще трябва да търси допълнително средства, както и за мавзолея, за който се предполага, че на собственика на имота Тит Флавий и съпругата му Клавдия Монтана.   
Обектът ще бъде открит официално в събота, 16 ноември. Атракцията ще бъде новия спектакъл на балет "Галаксико". Очакват се гости от три министерства, ВрИД областният управители и кметове на съседните общини Хасково и Минерални бани. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?