DGNEWS.EU

Откраднаха мраморен блок от Светилището на Нимфите

Откраднаха мраморен блок от Светилището на Нимфите
Nov 13
12:54 2013
Мраморен блок е бил откраднат от Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково, алармира днес директорът на Историческия музей в Димитровград Елена Георгиева. Липсата на изгладения и добре оформен къс е била установена от археолога Недялка Кръстева в неделя, при посещение на обекта от варненски туристи. Задигнатия камък е с дължина 1,20 метра и ширина 50 см. Той е част от архитектурата на светилището и по специално на т. нар. вила "Рустика", обясни Георгиева. 
Вчера по случая от музея са внесли жалба в районното полицейско управление в Димитровград. "Тъй като нимфеумът край с. Каснаково е паметник на културата с национално значение още от 1968 г., съм длъжна да ви информирам за създадената ситуация и моля, за предприемане на мерки за предотвратяване на подобни вандалски прояви за в бъдеще", се казва в писмото. 
Георгиева е категорична, че стана въпрос за вандализъм, а не за иманярски набези, тъй като мраморният блок не предствавлява сам по себе си уникат. По думите проблемът с липсата охрана и социализация на обекта е причината за подобни вандарски актове там. Кражбата е извършена дни преди официалното откриване на проекта на светилището, което ще се състои в събота,16 ноември.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?