DGNEWS.EU

10 бона удари масата на Неделния пазар

10 бона удари масата на Неделния пазар
Nov 12
15:59 2013
Строителството на пасарелска в района на Неделния пазар в Димитровград вдига до 10 бона и нагоре цената на маси на тържището. Обект на продажба са ламаринените конструкции и търговски павлиони с алуминиева дограма. В зависимост от мястото и направените подобрения цената им се движи между 5 и 10 хиляди лева, разказаха пазарджии. 
Сделките се договарят между самите търговци - напускащите обектите и новите мераклии да развиват бизнес на тържището. Едва при споразумение между двете страни се извършва прехвърляне на наемната площ, която отдава общината. Договорките се правят тайно от ръководството и служителите в общинското предприятие "Общински пазари". На практика те само регистрират факта, че един търговец освобождава обекта, а на негово място идва друг. Причината за подобни сделки е, че направените подобрения на масите не се плащат от общината при напускане на обекта. А и няма как, тъй като не тя е собственик на конструкциите. Затова нито един от търговците, чийто маси ще се премахват във връзка със строителството на пасарелката, няма да бъде финансово компенсиран.
Търговците, които прекратяват дейността си на пазара обаче, търсят начин да си върнат вложните инвестиции преди да освободят мястото. Схемата е работеща, защото удовлетворява всички по веригата. Продавачът си взема своето, купувачът получава разработено място, а общинските пазари - осигурен наемател. 

В зелено са оцветени 12-те маси, които ще бъдат премахнати, заради изграждането на пасарелката 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?