DGNEWS.EU

Подрежда ли бТВ дронът пъзела на изборите в Хасково?

Подрежда ли бТВ дронът пъзела на изборите в Хасково?
May 26
12:38 2015

Гръмне ли скандал по върховете в българската политика, винаги трябва да се търси хасковска връзка. Това прозрение звучи особено актуално след случая с бТВ дрона, прелетял над имението на хасковския кмет Георги Иванов. То е на хасковската журналистка Мима Ненкова, публикувано във вестник "Новинар юг", преди 15 години. Написването му тогава предизвести трусовете в СДС, последвани от оставка на главния секретар на сините Христо Бисеров и призива му към тогавашния премиер и лидер на партията Иван Костов да се оттегли от властта. Общото между написаното от Ненкова през 1999 г., и настоящето е в това, че резонанса от полета на дрона е на път да предизвести нов трус.

Много се изписа, но и много се премълча от политическите анализатори, след репортажа на бТВ за имотно състояние на хасковския кмет. Журналистическите разкрития дадоха работа на прокуратурата, но подпалиха чергата на Реформаторския блок и в частност тази на лидера на ДСБ Радан Кънев. Ако летящия „щурм” нямаше този висок политически отзвук или бе излъчен в друго време, никой не би намекнал за „преднамерена атака”, "отстрел на кметове" преди местните избори, или "мръсна игра на влияние", както определи в свой коментар „Дойче Веле“ разследванията на телевизията.

Наивно е да смяташ, че когато вадиш на показ „кирливи ризи” 5 месеца преди местния вот, те ще останат само в полето на разследващата журналистика и провинциалните корупционни схеми. Особено наивно е, когато едно от децата на главния герой, е настоящ депутат, а битката за власт по места вече се води.

Ще се окаже ли Георги Иванов пророк за съществуването на поръчков списък за предизборно елиминиране на кметове - времето и телевизията ще покажат. Придържайки се към фактите, редно е да припомним, че въздушния „удар” бе нанесен 10 дни след като Иванов за първи път в интервю за в. "Преса" намекна, че се отказва от надпреварата наесен. Ако влезем в неговата риторика - време достатъчно да се „претопли манджата”. Пред коректния вестник той заяви витиевато: „човек трябва да знае кога да спре...ще продължа да работя, за пенсия не мисля...ще участвам активно в подбора на този, който ще поеме нещата оттук нататък.”. С това си изказване по-скоро Иванов стресна политическите си опоненти в Хасково, отколкото да ги успокои. Причината е, че никой не вярва на кметските приказки. Защото в последния кадър винаги изкача инициативен комитет, който неистово го моли да продължи борбата, и той го прави.

Защо Хасково стана епицентър на политически трус?

В областния град, дори след четири мандата, не е без значение кой ще излезе срещу Георги Иванов на местните избори. Предизборното му „омаскаряване” е удобно за всички, защото отпадането му от битката разчиства пътя и на леви, и на десни. Последните обаче са в най-изгодна позиция. Първо, защото избирателя в Хасково припознава независимия Иванов като десен политик. И второ – всички се целят в онези 15 565 гласа, които синът му генерира като водач на Реформаторите в региона при последните парламентарни избори. Подкрепа, постигната благодарение на Димитровград и втория в листата Стефан Димитров, също е представител на дясното. Резултат, който въпреки близките познанства и на двамата с представители на левицата, не може да се препише на БСП. Ако хипотетично изключим червените, то в Града на Богородица за гласовете на реформатора Иванов имат шансове да се преборят основно ДПС и ГЕРБ.

Любопитна подробност е, че още преди намека на хасковския кмет за оттегляне от властта и репортажа с дрона, в Хасково тръгна слух, че Георги Иванов няма да се бори за пети мандат, а ще издига сина си Станислав Иванов. Този слух в момента се оборва с тезата, че келепира в парламента е по-голям, и едва ли депутатът реформатор прави планове да го напуска. Ами, ако е обратното? Подкрепа от РБ, превръща Иванов (без значение син или баща) в опасен противник в Хасково. И прави победата за опонентите – необозримо далечна. Ето, защо добре дошло той да се откаже от изборите наесен, но тъй като никой не му вярва – по-сигурно е ако бъде принуден. Няма по-гениален ход от този Иванови и Реформаторите да се ударят едновременно. Ефект, който вероятно без да иска, бТВ дрона постигна. Сега, както написа Даниел Смилов във фейсбук, „капанът за РБ вече е хлопнал и истинският проблем на Реформаторите е как най-удачно да се дистанцират от сътрудничеството с местната власт и как да минимизират щетите, които вече са нанесени”. В политиката обаче отбранителната позиция не вещае нищо добро. В Хасково това няма да донесе позитиви за Блока, а само ще покаже, че Кънев и компания могат да играят по свирката на друг.

Може ли бТВ дронът да подреди пъзела с местните избори в Хасково? 

Хасково е сред градовете с преобладаващо етническо население. Зададат ли се избори, тук се заиграва с хорските страхове, че ДПС взема властта и Хасково става „турско”. Безспорно, с два депутатскси ммандата, партията е сред силните тук. Целта й за домогване до кметския пост обаче за разлика от губернаторския, винаги е била спорна. Лютви Местан вече заяви, че ще акцентира върху 80-те общини, където Движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Преведено това означава – общини, където ДПС не цели десятката, а по скоро подкрепа срещу дадена й власт в определени сектори на местно ниво. Стоенето в сянка ще позволи на хората на Местан да разполгат с лостове за трупане на политически дивиденти, а и не само. Победата на ДПС в Хасково на местни избори би създала напрежение в региона и би се приела като резултат от етнически вот. Това неминуемо ще я отдалечи от реалния центристки образ, който лидера й се опитва да налага, и най-вече от този на „стожер на етническия мир” в България, за който тя претендира. Вслушвайки се в думите на Местан, че ДПС работи отлично с ГЕРБ и премиера Бойко Борисов на национално ниво, то едва ли Движението ще тръгне да му подлива вода на местния вот в Хасково.  

Две други събития, покрай полета с дрона, отварят темата за изборен размисъл в Хасково. Първата е огласената наскоро неофицално номинация за кмет от средите на ГЕРБ - Станислав Дечев. Вероятно няма да узнаем дали сблъскването на имена на зам.-областният управител с това на кметския син е съвпадение от „развален телефон”, или добре премерен политически ход. Истината е, че сега дори депутатът реформатор да се кандидатира, то случката с дрона ще го следва неотлъчно. Огласявянето името на Станислав Дечев може да се тълкува в две посоки - като прах в очите на опонентите (което не е морално спрямо него самия - б.а.); или като намигване към хасковските гербери, че не фаворитът им Делян Добрев ще влиза в битка за кметския стол наесен. Нагласите в Хасково сочат, че бившият енергиен министър е най-харесван тук и единствен има шансове да катурне от поста дългогодишния градоначалник. Не може да се подмине и факта, че спечелването на местните избори в областния град, е най-желано от ГЕРБ. Победата е важна и в чисто вътрешно-партиен план. Защото тя ще е първата от създаването на партията и  след изпълненията на бившия областен координатор Иван Петров. Възможно е обаче Бойко Борисов и Цветан Цветанов да не искат да плащат толкова висока цена - да жертват за едно Хасково енергийният си експерт Делян Добрев. Ако е така, то резонен е въпроса на какво залагат за постигането на тази ценна за ГЕРБ победа?

Дни след разкритията на бТВ за имотите на хасковския кмет, се заформи интрига с друга партия от Реформаторския блок - СДС. От областната организация разпратили съобщение за сбирка на сините на 11 май т.г. с изборен акцент. Областният зам.-председател и водач на сините в Димитровград Тодор Ташев категорично отрече пред dgnews.eu такава да се е състояла. Той заяви, че в партийната централа не знаят за подобна среща, и го определи като прецеднт. Водач на сините в областта е Георги Шишков, който от години държи синьото кормило, и оцелява при всички трусове досега. Мнимата среща вече се разследва на най-високо ниво в партията. Със задачата е натоварен главният секретар на СДС Филип Кирев, който се очаква да посети скоро областния град. От него се очаква да дадеа отговор на въпроса: Мъти ли някой водата на десните в Хасково, или те сами си я мътят?

Тези подробности ясно показват, че в областния град вече текат процеси по напасване на политическите пластове, от които скоро трябва да изплуват основните играчи за местния вот. Явно реформаторите в региона още дълго ще усещат вторичните трусове от въздушната „атака”. И след като тя превърна Хасково в епицентър на политически трус, разлюлял най-висш представител на управляващата коалиция, главният въпрос сега е - доколко застрашена е нейната цялост? Особено след като ГЕРБ и Реформаторите вече воюват за властта по места. Война, за която Димитровград е показателен.

P. S. В бТВ едва ли са предполагали, че резонанса от дрона им, е на път да застраши мира между управлавяащите държавата. Най-малкото защото не са чели преди 15 години в „Новинар юг” казаното от Мима Ненкова, че „гръмне ли скандал по върховете в българската политика, винаги трябва да се търси хасковска връзка”.

 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?