DGNEWS.EU

Разпада се строителния техникум, вандали безчинстват

Разпада се строителния техникум, вандали безчинстват
Nov 11
13:48 2013
Бившият строителен техникум „Пеньо Пенев” в Димитровград се разпада поради безхаберието на собственика си – държавата. Просторната монолитна сграда вече може да се ползва като декор за зомби реалити. Половината водосточни улуци липсват и дъждовете нанасят непоправими щети на фасадата. Особено тежко е състоянието на западната страна на сградата, където се виждат тухлите от соцстроителството й. Вредите ще станат необратими тази зима, ако държавата не вземе спешни мерки и започне ремонт.   Отчайващо е и състоянието на училищния плац и двора, който наподобява джунгла. Саморасли дървета и храсти са изникнали дори от шахтите и мазетата на школото. Тъжната гледка допълват и следите от вандализъм по прозорците на сградата. Половината са изпочупени, а по някои още стои оръдието, с което са разбивани отвън.

Разрухата вече настъпва към алуминиевата дограма              Процесът на разпад датира още от сливането на училището с някогашния минен техникум в една професионална гимназия. Той е резултат от предприетата преди години оптимизация на училищата от държавната образователна сфера. За опазване и поддръжка, Министерството на образованието и науката, което е принципал на училището не е заделило и стотинка. Общината пък няма как да предприеме ремонт върху чужда собственост.


Докато имуществото й се разпада, държавата необосновано бави процедурата по безвъзмездно прехвърляне на сградата на общината – искане, което местната власт е предявила преди време. Колкото повече държавните чиновници се туткат, с толкова нараства и сметката, която общинска администрация ще плаща за ремонт при добра за нея развръзка.    

Следите от вандалските актове още стоят 

Дървото изникнало от мазето на училището

Дворът 
0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?