DGNEWS.EU

Ученик на Карамитев: Апостол би подкрепил студентите в протестите

Ученик на Карамитев: Апостол би подкрепил студентите в протестите
Nov 10
11:05 2013
Категорично Апостол Карамитев щеше да е на страната на студентите в протестите, ако бе жив днес, заяви ученикът му Юрий Ангелов в Димитровград. Снощи известният актьор бе специален гост на вечерта посветена на 40-годишнината от кончината на патрона на димитровградския театър. Пред отбрана публика той разказа спомени за своя преподавател във ВИТИЗ и първи учител в живота. На сцената бе прожектиран и авторски филм за Карамитев.  „Имам чувството, че в това хаотично време, което преживява нашата страна, Апостол Карамитев отново дойде да помага. Той не признаваше никакви фалшиви авторитети, беше толкова естествен, нямаше начин да не защити младите, но по принцип нима съществува съмнение дали трябва да защитим младите”, коментира Ангелов. 
Той самият подкрепил протестиращите студенти. „Те ме приеха, но първо не ме разпознаха. Занесох им плакати на Левски, които да закачат във фоайетата на всички театри, защото ние професионалните артисти сме платени и малко забравяме тези чисти слова на Апостола „ако печеля – печели цял народ, ако губя – губя само себе си” и „не си народен, ако виждаш народното зло и не го казваш”. Прибрах се много обезкуражен, че нацията ни се затрива и че липсват такива хора като Карамитев. Нашето време няма да роди Апостол, сподели Юрий Ангелов. 
„Нямате представа от каква зверска злоба и завист е бил заобиколен Карамитев приживе и какво му е коствало да не е партиен член в онези години. Имаше посредствени артисти в Народния театър, които живяха допреди 2-3 години и събираха членския внос, нищо не играеха. Вероятно те са го доноснечели, портили, клюкарили, спъвали - и може би затова природата рано си го прибра. Голяма загуба беше. Цяла „Раковска” бе пълна с ридаещи хора на поклонението във ВИТИЗ – „Славянска беседа”, „Сълза и смях”, нагоре „Армията”, в малките улички имаше конна милиция, властта се страхуваше да не стане контрареволюция”, разказа Юрий Ангелов. 
Трагичната вест за смъртта на учителя му, сварила Юрий Ангелов в Сливенския театър. Там той и Велко Кънев, с когото били в един клас във ВИТИЗ, попаднали по решение на самия Карамитев. Първоначално двамата млади актьори получили разпределение директно за Народния театър, но Карамитев скъсал разпореждането на тогавашния директор Гетман, действащ генерал от Варшавския договор. „Ако не отидете в провинцията ще останете едни лигльовци, затова отивате в Сливен”, бил аргумента на Карамитев. 
„Ще го запомня като изключително весел човек, отдаден на това, което прави. Той казваше: всеки човек взема от себеподобните си човешко щастие от родители, от роднини, от учители, от любима, от народ - и това което си взел, си длъжен да върнеш на хората. Той стократно го върна и такива хора като него нямат кончина. Чест прави на Димитровград и ръководството на града този прекрасен кът на Апостол Карамитев, какъвто няма никъде в България”, заяви още Юрий Ангелов.0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Поносими ли са новите цени на електроенергията от 1 юли за семейния ви бюджет?