DGNEWS.EU

24 от ПМГ гласуваха резолюции в Европарламента

24 от ПМГ гласуваха резолюции в Европарламента
Mar 31
10:13 2015
24 ученици от димитровградската ПМГ „Иван Вазов“ заседаваха заедно със средношколци от още 20 държави в сградата на Европейския парламент. Вазовци се завърнаха тази неделя от Страсбург, където участваха в програма „Евроскола“ на 26 март. Чрез нея ученици от училища в страните-членки на Европейския съюз прекарват един ден в Европейския парламент в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за Европейския съюз и за своите държави.
Учениците от ПМГ бяха много активни в пленарната сесия и зададоха въпроси за възможността за по-сериозна интеграция в областите на образованието и на отбраната.По-късно те работиха в групи по предварително обявените теми за околната среда и възобновяеми енергийни източници; свободата на информацията и гражданската култура; бъдещето на Европа - миграции и интеграция; младежка заетост и др.


Представителите на Димитровград излязоха с 3 предложения: поделяне на отговорността за съдбата на бежанците от всички държави в ЕС; защита на интернет неутралността и конкретни стъпки за повишаване на младежката заетост. Единадесетокласничката Кристина Кузева бе избрана за председател на своята група „2015 – Европейска година на развитието“, чиято резолюция бе одобрена от младите евродепутати след сериозно обсъждане на финалната пленарна сесия. 
За участието си в Страсбург вазовци бяха придружавани от своите учители Галина Караиванова, Тодор Тодоров, както и от директора Илияна Славова, които също участваха в дискусии със своите колеги от Европа. Това е второ участие на ПМГ „Иван Вазов“ по програма Евроскола след 2011 г. То е финансирано от Европейския парламент и бе спечелено на регионално състезание в Кърджали, проведено през месец ноември миналата година.0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?