DGNEWS.EU

Светлинни опити представиха студенти в Димитровград

Светлинни опити представиха студенти в Димитровград
Mar 19
16:52 2015
Светлинни експерименти представиха днес в Димитровград студенти от факлутета по "Физика" на пловдививския университет "П. Хилендарски". В препълнната конферетна зала на КДК ученици и преподаватели наблюдаваха различни светлинни ефекти и научни опити за светлината и нейната поява и характеристика. 

Събитието откри началника на отдела по хуманитарни дейности в общината Антоанета Шаркова, която е завършила именно физика. Опитите представиха проф. Тинко Евтимов и петима студенти от физичния факултет и сътрудник. Те изнесоха презентация и цяла лекция за произхода и появата на светлината, нейните спектрални характеристики и приложения.     
Проявата е организирана от община Димитровград по повод Международната година на светлината. Утре Димитровград от 11:00 до 13 часа са организирани общоградски наблюдения на частично слънчево затъмнение. Телескопи има инсталирани на централния площад "България" и в дворове на ОУ "Алеко Константинов", ПМГ  "Иван Вазов", ПГ "Асен Златаров" и в Националната обсерватория и планетариум "Джордано Бруно" В Димитровград. 
Демонстрациите наблюдаваха и експертът по физика в Министерството на образованието и науката Валя Иванова и Живка Стайкова от РИО - Хасково .
0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?