DGNEWS.EU

Културата в употреба за един площад

Културата в употреба за един площад
Feb 26
19:49 2015
Културата като начин на употреба бе показана на днешното заседание на Общинския съвет в Димитровград. Цената бе името на площада пред бившето кино "Дружба". Безименен от години, но днес именуван красиво "Поезия" за сметка на първия демократично избран президент на България. Кръстници му станаха 15 дейци на културата и две трети общински съветници от местния парламент. Почитта към д-р Желю Желев струеше силно от изказванията, но не стигна дотам да се претвори в дела. 

Като аргумент за новото име натежа специално обръщение-призив написано преди дни от творците Кръстю Кръстев, Демир Демирев, Елена Георгиева, Ваня Данева, Величка Петрова, Живка Шишкова, Петко Каневски, Анелия Радева, Николай Ганчев, Живко Василев, Гроздан Грозев, Маргарита Симеонова, Тодор Боянов, Митя Йорданов и Иван Габров. Жалкото е, че част от този творчески кръг "Каневски" вероятно не са чели обстойно текста, под който стои името им. Но това не е важно, важното че си имаме "Поезия". 
Иначе реакцията им е похвална, стига да не изглеждаше като поръчение, способно да опорочи и най-доброто намерение. Разбра се, че културтрегерите, сред които и двама членове на Съюза на българските писатели, не смятат авторът на "Фашизмът" за достоен патрон на площада. Аргументът: в исторически план трябва да мине време, за да се даде една по-достоверна оценка на личности и събития от онези първи години на прехода. В същото време тяхната оценка за прохождащата демокрцията в България е време на нравствен, културен и икономически упадък. Странно, защото за повечето българи това бе време на надежди, днес безвъзвратно изгубени. Дали заради носталгия по социализма, но в призива си дейците са спестили докторската степен на Желю Желев и го посочват като експрезидент, макар да няма определение "бивши президенети". Силно впечатление прави, че в него и дума не се споменава, че преди президент Желев е философ, дисидент или най-малко автор, и то на книга, преврънала се в емблема в годините на тоталитарната власт - "Фашзимът". Далеч съм от мисълта, че творците не знаят кой е Желев. Но оставяйки го само по политическа одежда - е най-угодно за мероприятието - провал на предложението на заседанието. 
Прави впечателние, че в обръщението си част от творците съзнателно са се разграничили от постовете, които заемат. На осем от тях заплатата идва от общинския бюджет. Останалите - или вече са били парично и морално поощрявани от местната власт, или тайно крият надежди за бъдещо общинско финансиране. Чисто съвпадение е, че днешният дебат за площада се случва на фона на поредния общински конкурс за финансово подпомагане издаването на книги с поезия и проза. Предстои разпределението на 5000 лв. Разбира се от комисия, не от кмета. Голяма част от същите тези творци вече са минали или през комисията, или през финансирането и могат да се похвалят с издадени вече творби.   
Дано със същия този дух и патос, димитровградските творци повдигнат въпроса, защитят и извоюват правото Поетът на Димитровград Пеньо Пенев да се чете в учебниците по литература. На комисия по култура в ОбС може и да не разчитат, стана ясно днес. По добре е директна среща с просветния министър. А нея вече в Димитровград знам кой може да я уреди на часа.   

7 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Ще гласувате ли на Евроизборите на 26 май?