DGNEWS.EU

Въвеждат защитени професии в учебния план

Въвеждат защитени професии в учебния план
Jan 28
15:46 2015
Новият момент от тази година в държавния план-прием за учебната 2015/2016 г. е свързан с въвеждането на т. нар. защитени професии, които не се възприемат за много престижни от младите хора, но са необходими за регионалната икономика. Това заяви днес началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Хасково Иван Панайотов на заседанието на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.  

Въвеждането на такива професии се налага заради резкия спад в броя на учениците в тях за последните години. Панайотов уточни, че все още няма акт на МС за критериите за определянето на тези професии. Той запозна присъстващите с насоките на Министерство на образованието и науката, според които признаването на „защитена” професия става след покриване на минимум два от предварително зададените критерии. Предложенията на РИО - Хасково за защитени професии за учебната 2015/2016 г. с прием след завършен 8-и клас са специалностите "Газова техника" в Професионалната гимназия по транспорт и "Машини и съоръжения за заваряване" в Професионалната гимназия по механо и електротехника. 
Панайотов допълни, че с въвеждането на дуалната форма на обучение голяма част от обучението ще се извършва в бизнес среда. "Ще имаме повече практика и по-малко теория, като учебните планове се съобразяват и нагласят към изискванията на местния бизнес.
Държавният план-прием за учебната 2015/2016 г. се отнася за държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и в паралелките за професионална квалификация в основни, прогимназиални и средни общообразователни и специални училища в област Хасково. План-приемът подлежи на разглеждане и окончателно одобрение от МОН.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?