DGNEWS.EU

44 деца мерят сили в шахматен турнир в Димитровград, Купата завоюваха алековци

44 деца мерят сили в шахматен турнир в Димитровград, Купата завоюваха алековци
Jan 10
13:47 2015
44 деца, от първи до четвърти клас, мерят сили в общински шахматен турнир за начинаещи днес. В надпреварата, стартирала предиобед, участват възпитаници на димитровграските училища "Пенчо Славейков", "Алеко Константинов" и "Любен Каравелов", и на хасковското "Васил Левски".

Турнирът откри Снежана Ангелова, директор на ОУ "Пенчо Славейков", което е домакин на състезанието. "Това са първите стъпки на нашите най-малки шахматисти. Желая на всички успех, за да можете да постигате най-добрите резултати към които се стремите. Надявам се, да се насладите на играта и да си тръгнете удовлетворени, доволни и щастливи", заяви в приветствието си г-жа Ангелова. Детският турнир се организира традиционно от ОУ "П. Славейков" съвместно с шахматен клуб "Димитровград" и с подкрепата на тукашната община. В днешното издание участват деца, които учат шах от началото на тази учебна година. "Целта е децата да покажат наученото за последните два месеца, като умения за движение на фигурите по шахматната дъска и основни правила на играта.", сподели председателят на шахматния клуб "Димитровград" Владимир Вълков. 
Регламентът на състезанието предвижда първоначално игра на групи, като напред продължават първите постигнали най-добър резултат. След това турнирът продължава с пряка елеминация до определяне на победителите, обясниха организаторите.
Победителят в турнира ще получи специална купа и златен медал от общината, а неговите подгласници съответно сребърен и бронзов. За всички участници са подготвени грамоти и предметни награди книжка и специална игра със шахматни задачи. В края на състезанието участниците ще се почерпят и с парче вкусна торта, изработена от сладкарница "Диана" в Димитровград. Лакомството, украсено тематично са дарение от шахматния клуб и от собствениците на сладкарницата.   
Александър Дамянов и Георги Лефтеров, третокласници в ОУ "Ал. Константинов", спечелиха Купата на общината в днешния шах турнир за начинаещи в Димитровград. Така до следващото издание отличието остава у алековци. Двамата ученици показаха най-добра игра на шахматната дъска. Александър завоюва златен медал, а Георги сребърен. С брозово отличие се окичи второкласникът от ОУ "Пенчо Славейков" Борис Бонев, с което се оформи призовата тройка. Четвърта в турнира стана третокласничката Гергана Кръстева от училището-домакин.  
Играта на малките шахматисти бе наблюдавана с интерес от техните родители.


Владимир Вълков и Снежана Ангелова0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?