DGNEWS.EU

Димитровград и италианската Форли с меморандум за насърчаване на заетостта

Димитровград и италианската Форли с меморандум за насърчаване на заетостта
Oct 13
15:58 2013
Меморандум между община Димитровград и италианската Форли за провеждането на активна политика за съвместяването между личен и професионален живот с цел насърчаване на заетостта, бе сключен днес. Подписването на документа бе заключителния етап от международна конференция по темата, провела се този уикенд в бригадирския град. Подписи под меморандума положиха замкметът на Димитровград Росен Кузев и Джон Патрик Лийч, общински съветник по културата и международните връзки на град Форли.   
Съвместяването на професионалния със семейния живот не е осъзнато от обществеността в България като значим социален проблем. Липсата на регламентирани форми за съвмествяването им в голяма степен влияе върху трудовия процес, изразяващо се в закъснения или отсъствия от работното място, отчете конференцията. На нея бяха представени добри практики в България и Европейския съюз за насърчаване на заетостта чрез съвместяване на професионалния и личен живот и разработената на тяхна база общинска стратегия, разработена от екипа по проекта, воден от зам.-кметът Росен Кузев.

Международната конференция премина делово
Жените, и най-вече майките с малки деца са най-страдаща група. Заради честите боледувания на малчуганите, те са принудени да остават вкъщи и да се грижат за тях, тъй като болни деца не се допускат в яслите и детските градини. Това създава напрежение с работодателите, които пък поради тези причини избягват да наемат на работа млади майки. Този проблем в голяма степен може да се тушира с въвеждането на плаващо работно време, стига да бъде осъзнато и от двете страни. Разбира се съществуват дейности, където това е трудно постижимо - като при работата на норма или при непрекъснат работен цикъл, отчете още на форума.  

Замкметът Росен Кузев представя общинската стратегия за насърчаване на заетостта 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Кои са най-наболелите проблеми в община Димитровград, според Вас?