DGNEWS.EU

Димитровград обгазен два пъти за четири дни

Димитровград обгазен два пъти за четири дни
Oct 09
21:47 2013
Минимално обгазяване е регистрирано в 13 и 14 часа днес следобед в Димитровград. Нивата серен диоксид са били далеч под алармения праг от 500 микрограма на кубичен метър. И не било нужно уведомяване на населението. Въпреки това детските градини в общината са били предупредени да не пускат децата да играят на открито. Ограничението е отпаднало по нареждане на директорите, след като били уведомени от общината, че опасността е преминала.   
Това е второто обгазяване на Димитровград за последните 4 дни. Превишение на алармения праг за серен диоксид е бил регистриран и на 5 октомври, се казва в съобщение на РИОСВ - Хасково поместено на сайта им завчера. В три последователни часа миналата събота автоматичната измервателна станция “Раковски”- Димитровград” в града е отчела високи концентрации. Измерените нива на серен диоксид са били в 15 часа – 725.81 µg/m3, в 16 часа – 507.43 µg/m3 и в 17,00 часа – 608.23 µg/m3. Час по-късно нивата са спаднали до 372.71 µg/m3
В съобщение на инспекцията се посочва, че регистрираните високи стойности на серен диоксид се дължат на пренос на емисии от енергиен комплекс "Марица Изток".  Екоинспекцията продължават да следят данните за концентрациите на серен диоксид и останалите атмосферни замърсители, контролирани в измервателната станция в Димитровград.      Припомняме, че града бе сериозно обгазен на 16 септември от местния ТЕЦ "Марица 3", за което централата бе санкционирана да плаща на месец близо 64 000 лв. Районна прокуратура се самосезира и в момента извършва своя проверка по случая. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Одобрявате ли замразяването на депутатските заплати в извънредното положение?