DGNEWS.EU

Атакуват подмолно училищен директор заради поста

Атакуват подмолно училищен директор заради поста
Oct 02
16:18 2013

Дни след официалното откриване на учебната година, най-голямото основно училище в Димитровград „Пенчо Славейков” се прочу със скандал. Родители и учители се надигнаха на протест срещу завръщането на преместения преди година заради агресивното си поведение третокласник Петко Бакърджиев. Напрежението ескалира от опитите за саморазправа на неговия баща затова, че 9-годишният му син е низвергнат.

Реакцията на засегнатите не закъсня. Родители започнаха да отписват децата си от училището, а класни ръководители на третите класове, отказаха да преподават на проблемното дете, с мотивирано писмо до директора Снежана Ангелова.


Настроенията стигнаха до открита омраза и желание за линч над агресорите, видно от коментари по темата в интернет. Те са продиктувани от нетърпимата учебна среда, системния тормоз, безкрайните обиди, чувство за безпомощност и страх. Последното не е преувеличение. На 20 септември полиция предотврати нов опит на бащата да се саморазправя с учителка на по-големия му син – Роко, който също е ученик в „Пенчо Славейков”. Дни по-рано фалшив сигнал за поставено взривно устройство в училището вдигна на крак униформените. Подал го съученик на проблемния Петко, който година по-рано сам бе съобщил за мнима бомба в школото. Миналата година пък пострадаха автомобили на двама преподаватели, за което потърпевшите подозират скандалния баща.


Учудващо, но на фона на тази драма и напрежение, реакция от институции които могат да вземат отношение по проблема, просто липсва. Регионалният инспекторат по образованието в Хасково не е назначил проверка по случая, нито е оказал методическа помощ за справяне със ситуацията.

С официално становище не е излязъл и педагогическият съвет в училището. Вярно, казусът не попада в кръга въпроси, които органа по презумция разглежда съгласно Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. Това обаче не е пречка, проблемът и начините за разрешването му, да се дискутират на заседания. Целта на подобно обсъждане в педагогическия съвет е да се намерят пътища за окончателното справяне с проблема, от който страдат и родители, и учители.Снежана Ангелова


Безразличието навежда на мисълта, че директорката Снежана Ангелова е оставена сама да се справи с казуса „Бакърджиеви”. Един своеобразен тест за управленската й компетентност, която след последните събития, вече е с голяма въпросителна. Сред учители и родители се надигат упреци, че в търсенето на изход от ситуацията, е проявила малодушие и мекушавост – качества, недостойни за лидер.


Хипотеза, появила се в последните дни е, че събитията около „Пенчо Славейков” не са случайни, а добре режисирани. Плод на нечий сценарий, който прикрива апетити към директорския пост на Снежана Ангелова. Едната теория предполага човек от най-близкото й обкръжение. Друга пък гласи, че вода й подлива някой външен, но добре запознат с кухнята.


Основание, че атаката срещу Ангелова е целенасочена дава забъркването й в друг скандал през юли тази година. Тогава тя бе атакувана в сигнал до местни медии, че разхищава неправомерно средства от делегирания бюджет на „Пенчо Славейков”. Анонимката твърдеше, че тя и учителския колектив са си организирали екскурзия до гръцкия остров Тасос на училищна сметка. Нападки имаше и затова, че школото събира средства от родители за ремонти на вътрешните си помещения. Наскоро темата повдигна и кметът Иво Димов. Без да посочи конкретни имена, той упрекна училищата че събират средства от родители, а в същото време държат пълни банковите си сметки.


Някой наскоро ми каза, че в образователната ни система, директор се сваля трудно. Мероприятието може да успее при две условия – или като уличиш нароченият във финансови злоупотреби или като покажеш, че не се справя адекватно и качествено с работата. Е, Ангелова е атакувана и по двете направления. Над нея няма политически чадър и вероятно затова е удобна.
Казаното дотук предполага, че сегашното затишие в „Пенчо Славейков” е привидно. За кого цъка бомбата със закъснител в „Пенчо Славейков” предстои да разберем.  


Първия учебен ден в училището

8 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?