DGNEWS.EU

175 години чества училището в град Меричлери

175 години чества училището в град Меричлери
Nov 11
15:19 2014
175 години от създаването си и 132 години от смъртта на своя патрон, отбелязва тържествено днес основно училище "Димитър Матевски" в град Меричлери. Честването,  което бележи началото на просветна дейност в града, започна с Юбилеен педагогически съвет. В него участие взеха учители ветерани и дългогодишни преподаватели. 

"Решихме да отбележим кръглата годишнина не само тържествено, но и с уважение към бившите колеги, работили над 25 години тук. На Юбилеен педагогически съвет те останаха много доволни и радостни че успяха да си припомнят какво са дали в това училище и какво са получили. Знаете, когато човек работи дълги години на едно място в сърцето си пази незабравими спомени и трепети", сподели диркторът на "Димитър Матевски" Станислава Колева.  

Станислава Колева (вдясно)


Празникът продължи с изнасяне на училищното знаме и отслужването на водосвет. По късно тържественото отбелязване продължи в салона на меричлерското читалище "Просвета". Рецитал и музикална програма за празника изнесоха децата от училището и гостуващ танцов състав от димитровградското СОУ "Л. Каравелов". 

Гости на тържеството бяха зам.-кметът на община Димитровград Светослав Стойков, кметът на Меричлери Ангел Колев, председателят на Съюза на работодателите в системата на образованието Валнетин Христов, директорът на ресурсния център в Хасково Светла Йотова, шефката на хуманитарния отдел в общината Антоанета Шаркова, общинския съветник Диян Георгиев, директори на училища от Димитровград и община Братя Даскалови и др.
Димо ВълчевУчителят Димо Вълчев има 38 години стаж като учител в училището. "Искаха да ме оставят в армията. Аз им казах че обичам училището и без децата не мога. Командирът на полка ме моли, кой ли не. Занимавах се със спорт, и не искаха да ме освождават, но в крайна сметка склониха. Когато 1957 г. дойдох да преподавам физическо възпитание вече бях побелял, мислеха ме за стар, но още от първия урок разбраха, че няма шега. Тук беше една поляна, направихме площадка, салон, съблекалн ТКЗС-то имаше много материали, бързо вдигнаха стените и вечерта едната рухна под силния вятър. После със задружни усилия направихме  площадката, както му е реда и започнахме дейност. Преподавах физкултура, география биология и химия , атлетика борба и танци. Бяхме много хубав колектив, тогава имаше тройни паралелеки.", спомни си днес Димо Вълчев. Той препадавал до 1972 г., след което станал зам-директор нв ОУ "П. Славейков" в Димитровград и през 1979 г. се пенсионирал. 

Читалището

Училището
Школото в Меричлери е сред най-старите в Южна България, отворило врати през 1839 г. Първоначално килийното училище се намирало в къщата на Димитър Ганев, а първият учител бил Димо поп Петров. От 1845 г. в продължение на 5 години тук учители били духовни лица от Чирпан и Златна ливада. През 1850 г. започва строителството на ново училище в двора на параклиса, средствата дарили църковното настоятелство и местното население.
В новата училищна сграда през 1851 г. като учител идва Димитър Метевски. Той обучавал децата и родителите, събирал средства за изграждане на църква и мост над реката. Той преподавал история, богонравие и смятане, направил много въведения в класното училище, сред които и взаимо-учителната методика на обучение. 


По-късно Матевски напуска Меричлери и се установява в Пловдив, където преподава и развива истинска революционна дейност. Става председател на тайния комитет в града под тепетата основан от Васил Левски. Участва в подготовката на Априлското въстание, а след Освобожданието основава първия комитет "Единство", чиято цел е организиране на въоръжена борба за съединението на България.
През 1870 г. в Меричлери учител става и Сава Катрафилов - защитник на християнската вяра от протестанството, просветител и бунтовник. Той придружава Васил Левски при учредяване комитетите в Симеоновград, Хасково, Меричелри Ябълково и Странско. Става председател на революционния комитет през 1871 г. и четник в четата на Христо Ботев. Загива на 30 май 1876 г. в близост до Милин камък във Врачанския балкан. 
Други известни исторически личности преподавали в Меричлери са Теньо Стоилов, Петко Радев, Жечо Денев и Пеньо Хасърджиев и др. участници в Септемврийското въстание.
Настоящата сграда на училището е открита на 15 януари 1915 г. и оттогава носи името на Димитър Недялков Матевски. 

Сред старите документи, които съхранява училището е и това свидетелство на ученик, завършил "Димитър Матевски" през 1900 г. 

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?