DGNEWS.EU

Първото училище по химия в България отбеляза 65 години

Първото училище по химия в България отбеляза 65 години
Sep 05
14:06 2014
65 години от създаването си отбеляза днес първото в страната професионално училище по химия в Димитровград. От 1 август то вече се именува Професионална гимназия "Проф. д-р "Асен Златаров", след обединението с бившия минен техникум.   

Празникът откри директорът на училището Янка Гочева. Пред гостите тя представи успешно реализираните в училището проекти през последните 5 години. Като по важни тя открои проведената тук 42-ра Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, Националният форум "Димитровград - българската столица на химията" идр. Факт е, че именно оттук е тръгнал пътя на едни от най-големите специалисти по химични технологии в страната. 
Преди 65 години училището се създава, за да подготвя кадрите нужни за работата на първия торов завод в България, днешен "Неохим". Компанията е най-големият благодетел на училището през годините. Към момента "Проф. д-р "Асен Златаров" си партнира с редица работодатели и представители на бизнеса, които уважиха днешния празник. 
Той продължи с водосвет за здраве с пожеланията за нови професионални успехи в бъдеще. Тържеството, което бе белязано с красива торта с формата "65" и коктейл, уважиха представители от Регионалния инспекторат по образавонието в Хасково, Община Димитровград, директорът "Управление и развитие на човешките ресурси" в Неохим Стефан Димитров, преподаватели чийто професионален път е свързан с химическата гимназия.
На днешния празник гостите имаха възможността да разгледат изложба на гимназията, която проследява историята на първото химическо училище чрез публикациите в медиите. Представянето й пред димитровградската публика се състоя през април т.г. Най-новият проект на младите химици е TV Химията, което единствената училищна телевизия в област Хасково. 

Отец Георги Тодев отслужи водосвет за здраве

Стефан Димитров (първият вдясно) уважи празника на Химията, ръководството на "Неохим" също поздрави училището за годишнината

Колективът на гимназията връчи подарък на директорката Янка Гочева (вдясно)

Поздрави отправиха от Община Димитровград и директори на училища От сесйна група "Да за Димитровград!" също уважиха празника

Старата школа

Усмивките на настоящи учители и ученици говорят най-много за атмосферата в училището

Училището чака отпускането на 240 000 лв. от държавата по повод оптимизацията,за да ремонтирата сградата си

6 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?