DGNEWS.EU

4 млн. лв. професионалното образование става водещо в региона

4 млн. лв. професионалното образование става водещо в региона
Jul 21
18:39 2014
Приблизително 4 милиона лева са нужни за издигане на професионалното образование на Димитровград до водещо в Хасковска област и региона, пресметна пред медиите днес председателят на ОбС Стефан Димитров. На пресконференция той огласи 4-годишен план за развитие на средно професионалното образоване, около който са се обединили на среща миналата седмица местната власт, синдикатите и ръководствата на професионалните гимназии в Димитровград. Планът е изготвен във връзка с предприетото сливане на двете гимназии и желанието на синдикатите да не се допусне затриването на професионалното обучение, така както преди години се случи с паралелките по строителство на рушащия се държавен строителен техникум "П. Пенев".

Планът предвижда задължително запазване на 5 специалности в обединената вече професионална гимназия "Проф. д-р Ас. Златаров". Те са съобразени с реалните нужди на индустрията в Димитровград и региона. Две от тях са в приоритетната област енергетика  - електрообзавеждане и топлотехника, които сега се изучават в ПГ "Кап. Петко Войвода". Останалите три са "Технологичен и микробиологичен контрол", "Технология на фармацевтичната и парфюмерийна продукция" и "Автоматизация на непрекъснататите производства", които предлага Химията. 
В бъдеще се предвижда включването на още два предмета - "Машини и съоръжения на химическата и хранително-вкусовата промишленост и текстилната индустрия" и "Конструиране и моделиране на текстилни облекла", съобщи Димитров. 
Високото ниво, което "План 2018" си поставя е обвързано със задължителни инвестиции през следващите години. Близо милион лева са необходими за ново оборудване и модернизация на материално-техническата база по петте специалности (до 200 000 лв. за всяка), пресметна председателят на ОбС.   400 000 лв. са нужни за привеждане на общежитието на новата гимназия към изискванията. Капацитетът му трябва да разполага с 200 места и стаи със самостоятелен възел. 
За да се изпълни заложената програмата са нужни и 500 000 лв. и за саниране и газифициране на сградите, и подмяна на съществуващата ВиК мрежа. "Вече има отпуснати 120 000 лв. за ремонт на санитарните възли на гимназията по прокет. Средствата са част от вече осигуреното от МОН общо 240 000 лв. държавно финансиране", съобщи Димитров. Около 300 000 лв. ще струва модернизацията за кабинетите по общите учебни предмети. Отделно трябва да се търси финансиране и за спортната база, която не отговаря на нуждите и поставените високи стандарти. Задължително е изграждането на нов физкултурен салон, и дори на покрит плувен басейн, каквато идея имаше преди време, коментира председателят на ОбС. 
Според него взети на куп средствата изглеждат много, но разпръснати за четири години напред, подобни инвестиции са реалистични. На въпрос откъде ще дойдат средствата Стефан Димитров коментира, че това може да стане както от държавата, така и чрез финансиране на проекти по оперативните програми. "При всички положения обаче професионалното образование в Димитровград остава общински ангажимент", допълни той. 

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?