DGNEWS.EU

Изложба за Станислав Лем открива димитровградската галерия

Изложба за Станислав Лем открива димитровградската галерия
Станислав Лем
Jan 23
12:30 2022

Художествена галерия „Петко Чурчулиев” в Димитровград ще представи изложбата „Бестиарият на Лем според Мроз“, посветена на 100-годишнината от рождението на полския писател-фантаст Станислав Лем. Откриването ще се състои на 25 януари /вторник/ между 17:30 и 19:00 часа в зала № 1  на галерията на бул. „Д.Благоев“ № 7. Експозицията съдържа резултати от дългогодишното сътрудничество между Лем и краковския художник Даниел Мроз, който придава съвършена графична форма на чудноватите литературни герои и зверове на писателя. 

Станѝслав Херман Лем е полски учен, мислител, философ в областта на футурологията, оригинален публицист, литературен критик, остроумен сатирик. Той е сред големите писатели-фантасти, един от най-превежданите и най-четените в целия свят. Книгите му са преведени на 41 езика и са продадени в над 27 милиона екземпляра. Най-известното му произведение вероятно е романът Соларис, издаден през 1961 г. 

Творчеството на Лем е световен феномен, разкриващо могъществото на творящия Разум, на неговите постижения, отговорности и безумия. В романите си той засяга значими теми като етичните проблеми, свързани с появата на самоосъзнати роботи и изкуствен интелект, както и правни проблеми, породени от постиженията на съвременната медицина.

Бестиарий”, произлиза от латинската дума „bestia” (звяр, животно) и се превеждаща се като „зверилник”. Така са наричали средновековните сборници с алегорични разкази за животни, които имат поучителен характер и обикновено са богато илюстровани. В този бестиарий са представени еманципирани машини, малко зловещи и в същото време гротескни, старателно нарисувани от майстора на четката Мроз и съчетани с описанията им, открити в романите и разказите на майстора на словото Лем.

Изложбата ще продължи до 15 февруари 2022 г., съобщават от галерията.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?