DGNEWS.EU

Продължават обсъжданията за бъдещето на димитровградския ТЕЦ

Продължават обсъжданията за бъдещето на димитровградския ТЕЦ
Dec 09
13:10 2021

Темата със замърсяването на въздуха в Димитровград от ТЕЦ „Марица 3“ ще бъде обсъждана за пореден път утре в Областна администрация-Хасково с представители на Община Димитровград, гражданска инициатива „Дишай, Димитровград“, РИОСВ-Хасково и Изпълнителна агенция „Околна среда” (ИАОС). На срещата ще се обсъжда предприемането на действия в рамките на извършвания в момента планов ремонт в централата, за недопускане на замърсяване на атмосферния въздух в града, съобщават от областната администрация.

ТЕЦ „Марица 3“ спря временно работа на 4 декември т.г. Това се случи след поредица протести на димитровградчани и 15 проверки на място от регионалните екоинспектори. В резултат на централата бяха връчени три предписания, четири акта и две наказателни постановления на обща стойност 34 000 лв. за нарушение на условие от Комплексното разрешително и за неизпълнение на издадено предписание.

Завчера проблемът със зачестилите замърсявания в града бе осъждан и в Министерството на околната среда и водите. Пред представителите на Областна администрация и РИОСВ-Хасково, министър Асен Личев е настоял да се набележат краткосрочни мерки по проблема.

По данни на МОСВ на 26 октомври т.г. на „ТЕЦ Марица 3“ АД е издадено актуализирано комплексно разрешително от ИАОС с цел съобразяване на условията му с най-добрите налични техники за големи горивни инсталации. С него агенцията налага много по-строги условия за работа на централата в съответствие с по-високите изисквания на европейското и националното законодателство. Актуализираното разрешително обаче се обжалва от гражданската инициатива „Дишай, Димитровград“.

Обжалването не спира работата на предприятието, а действието на актуализираното разрешително, което блокира въвеждането на по-строгите условия, с които в по-голяма степен са защитени интересите на гражданите. Така до 4 декември т.г. предприятието е работило при изискванията на старото комплексно разрешително от 2016 г., спазвайки по-ниски норми от въведените през октомври 2021 г., уточняват от МОСВ.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?