DGNEWS.EU

Поетът Демир Демирев влезе в „Българският поетичен Лувър“

Поетът Демир Демирев влезе в „Българският поетичен Лувър“
Oct 10
12:00 2021

Димитровградският поет Демир Демирев е включен в уникалното първо издание „Българският поетичен Лувър“ на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, чийто автор е Нели Недялкова, доктор по филология. В научното изследване са представени 120 артисти от цял свят, а предмет са „стихоживописта“ и „живописта на поезията“.

В книгата „Българският поетичен Лувър“ е публикувано част от стихотворението на димитровградския поет „Между слънцето и вятъра“, което Демир Демирев създава след посещението си в Париж през 2012 г., във връзка с участието си в международния конкурс „Пиренеи“. Впечатленията си от френската столица поетът изразява в стихове в поетичната си книга „Злато поле – Париж“. Талантът му да пише с висока художествена стойност и живописен изказ е забелязан след превод на негови стихове на френски език. Така се стига до поканата на Нели Недялкова към Демир Демирев да бъде включен в уникалното научно издание, което всъщност е високо академично отличие към дарбата на златополския поет.

Включването на поета в престижното научно изследване „Българският поетичен Лувър“ е и най-високата оценка, която той получи за своя 80-и рожден ден. По повод юбилея Демирев получи и поздравителен адрес от кмета на община Димитровград Иво Димов с пожелание да  следва страстта си към словото и да продължава да изразява своето неизчерпаемо вдъхновение!

Демир Демирев е роден на 5 октомври 1941г. в с. Злато поле, община Димитровград. Живее и твори в родното си село. Председател е на фондация „Вапцарова вяра“ – клон Южна България, творчески секретар на Дружеството на писателите „Пеньо Пенев“ – гр. Димитровград, директор на Поетическо ателие „Злато поле“.

Публикуван е в поетичните антологии: „Излитане от мълчанието“ с преведени стихотворения на португалски, „Светлая нежность моей любви“ и „Каблуково“ – на руски език, Черноморски алманах за култура „АДА“ със стихове на турски, „Цветя на Пиренеите“ – на френски, „Волен вятър“ - на украински. Негови стихове са превеждани и на полски, румънски и английски. Има отпечатани творби в литературните алманаси: „Бумеранг“, „Димитровградска младост“, „Околчица“, „Тракийска лира“, „Палитра“; в списанията „Жажда“, „Везни“, „Пламък“, „Южно утро“, в местния, регионалния и национален печат. Има участия в предавания по радиото и телевизията.

По негови стихове са композирани песни от български композитори, като и от руските композитори: Михаил Крючков и Елена Кожуховская.

Демир Демирев е автор на 12 поетични книги :„Бяла вода“, „Сама душата ми“, „Усилия“, „Писма за тебе“, „Тополчице“, „В сянката на розата“, „Лъжецо мили, Одисей“, „Невидимото ще узрее в есента“, „Навътре в мълчанието“, „Говори облакът“, „Злато поле – Париж“, „Скитащи слънца“.

Член е на Съюза на българските писатели. Носител на специалната награда за поезия „Пеньо Пенев“ - 2016г.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?