DGNEWS.EU

Заради замърсяванията със серен диоксид: Следят въздуха в Димитровград, сменят дюзи в ТЕЦ „Марица 3”

Заради замърсяванията със серен диоксид: Следят въздуха в Димитровград, сменят дюзи в ТЕЦ „Марица 3”
Кметът Иво Димов присъстваше на срещата с екоексперта от общината Пламен Митков и зам.-председателя на ОбС Юлиян Семерджиев, който е и юристконсулт на централата
Sep 29
18:39 2021

Работна среща във връзка със зачестилите сигнали за замърсяване на въздуха на Димитровград със серен диоксид се проведе в Областна администрация-Хасково. На нея присъстваха областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов, кметът на община Димитровград Иво Димов, директорът на РИОСВ-Хасково инж. Тонка Атанасова и специалисти от екоинспекцията, както и ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ АД.

Обсъдени бяха мерките за отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване качеството на атмосферния въздух, предприети от оператора. В момента тече процедура по преразглеждане на условията в издаденото на ТЕЦ „Марица 3“ комплексно разрешително за горивната инсталация (№ 41 / 2012 г). Процедурата по преразглеждане е свързана с оптимизиране на горивния процес и пречистване на газовия поток, информираха от областна администрация.

Сред набелязаните мерки на обсъждането е измерване качеството на атмосферния въздух над града с мобилна автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда за период поне от един месец, като мястото бъде определено от общината. Най-вероятно в източната част на града, най-близо до централата. Община Димитровград ще проучи възможността за закупуване на анализатори с цел проследяване в реално време качеството на атмосферния въздух от различни точки на града.

Представителите на централата увериха, че към момента е извършено частична подмяна на дюзите с цел повишаване на контактната повърхност между отпадъчния газ и абсорбента, както и конструктивни промени по димния тракт. Операторът е предприел мерки за сменя на тези дюзи и за внедряване на софтуер, който в реално време да дава информация, за да се реагира своевременно при замърсяване със серен диоксид, посочват от областна администрация в пресъсобщение до медиите.

1 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?