DGNEWS.EU

Проблеми на хората с деменция и Алцхаймер обсъждат на семинар в Димитровград

Проблеми на хората с деменция и Алцхаймер обсъждат на семинар в Димитровград
Jul 20
15:00 2021

Семинар по проблемите на хора с болестта Алцхаймер се провежда днес в Община Димитровград. Участниците обсъждат Концепцията за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с деменция и представят добри практики от Европа. Организатори са Фондация „Състрадание Алцхаймер България” съвместно с Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2014 – 2021 и община Димитровград.

 „Идеята за събитието е породена от належащата нужда за приемането на ефективни социални политики за подкрепа на семейства с болен от деменция. Подкрепата на Общината е продиктувана от желанието ни за осигуряване на по-добро качество на живот на болните с деменция и техните семейства. Провеждането на семинара в Димитровград е провокирано от предстоящото стартиране на нова услуга в общината -  „Център за грижа за лица с различни форми на деменция”, каза при откриването заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков.

От Фондация „Състрадание Алцхаймер” в събитието участват Красимира Йорданова и Елена Кръстева, юрист на фондацията. От Гражданско сдружение Алцхаймер – България на семинара в Димитровград участва изпълнителният директор на сдружението Ирина Илиева и доброволка към екипа. Семинара бе предшестван от пресконференция, на която участниците споделиха основните насоки на работа на двете неправителствени организации.

„Фондацията ни предоставя психологически и теоретически консултации, които помагат на семействата да се справят със проблемите със своя близък. Работим и за това чрез групи за взаимопомощ обществото да разбере техните проблеми.”, сподели Красимира Йорданова, а юристът на фондацията допълни, че се борят за законодателни за обхващане на социалните услуги за хората в деменция в по-ранна фаза.

Ирина Илиева от Сдружение „Алцхаймер България” сподели, че ранното диагностициране на заболяването е изключително важно за неговото лечение и изрази благодарност към община Димитровград за домакинството на такъв форум.

Национален план, програма и статистика по проблемите на хората с Алцхаймер в България, са сред приоритетите на двете неправителствени организации.

0 Коментара

Още новини

Снимка на деня

Анкета

Каква очаквате да бъде 2021 година?